Od samego dołączenia na forum chciałam założyć swój wątek

W końcu się udało
No więc mam na imię Kasia, na dzień dzisiejszy mam 28 lat i pochodzę z Poznania.
Ogród, który prowadzę znajduje się na wsi pod miastem, w domu rodzinnym po babci. Niestety nie mieszkam tutaj sama, więc muszę się cieszyć zaledwie skrawkiem posesji. Wedle wyliczeń do dyspozycji mam pas 8,4x3m (z czego kawałek zajmuje studnia i wąski pas ciotki) oraz fragment ok 5x5m. Jest do dosyć niewiele jak na moje ogrodnicze zapędy, ale póki co nic z tym nie zrobię. Zbieram na dom i planuję w głowie przyszły ogród
Tak to było na początku w 2013/14
Wtedy moimi głównymi atrakcjami były (i są do teraz

) wiosenne rośliny cebulowe i drobne byliny.
Aktualnie układ się nieco zmienił. Przedstawiona kwadratowa grządka już nie istnieje, zamiast niej jest miejsce parkingowe. Posadzony półmetrowy złocisty cyprysik, obecnie pokrojem przypominający choinkę

, stał się głównym punktem ogródka. Cień, który rzuca latem na tą niewielką powierzchnię, ma zarówno zalety jak i wady. Daje wytchnienie w upalne letnie dni, ale zabiera dużo słońca roślinom na dole.
Zdjęcie, jak był jeszcze dość niski
Na zdjęciach z 2017 widzę, że zaczął się mój problem z podagrycznikiem, chociaż wydaje mi się, że już wcześniej pojawił się w ogrodzie. Straciłam wiele roślin cebulowych, chcąc je uratować i przesadzić na czas usuwania chwastu. Niestety wiele z nich przepadło przez moje zaniedbanie.
Po zdjęciach widzę, że batalię z tym dziadostwem skończyłam latem w 2023 (w zasadzie mam jeszcze jedno miejsce, gdzie on rośnie, ale mięta bardzo go tłumi), jednak grządki zostawiłam puste. W tym roku musiałam też założyć pierwszą grządkę 1,2x1,2m z desek po paletach. Zasadziłam tam zaledwie 2 dalie i jakieś mieczyki.
Od lutego 2024 zaczęłam poszukiwać w internecie dwóch odmian lilii, które zapadły mi w pamięć: Tigerwoods oraz Vermeer.
Vermeer (czerwiec 2012), który niestety nie jest już dostępny, ale widzę sporo jego zamienników.
Rośliny zostały zamówione, a ja wiosną dołożyłam kolejną grządkę. Oszalałam na punkcie lilii.
I tak powstała Liliowa Zagroda
Pierwsza zakwitła taka ogromna pani. Podejrzewam na 99%
African Lady. Dominuje nad całą grządką. Cebule pochodziły z Biedronki jeszcze z sezonu 2023. Przezimowały i wystartowały jako pierwsze.
Pomylone przez Florio
Sweet Surrender i
Redflavour
The Edge
Nymph
Front Page
Garden Party