Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/10 12:39 #340042

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1025
Kokorycze działkowe, u mnie zbieranina: zakupione od Eweliny W...odmianowe, od Joli z Kompostownk.net, :buziak
od Żanetki :buziak i Verci. :buziak

Pomału zaczynają tworzyć łączki co mnie bardzo cieszy, pokazało się sporo sieweczek,
te zamierzam skumulować w kilku miejscach i niech się sieją...czym więcej tym lepiej.

pozdrawiam Ela
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, halszka, takasobie, Krzysia, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/10 21:01 #340093

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25474
Zaczęły tez moje ale trochę śnieg ostatni je poturbował

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Krzysia, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik, dultom, DorotaZ, SantaRispetto

--=reklama=--

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/11 11:38 #340144

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6541
Pierwszy rok u Mnie .
Przyjechały od Miłki.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, takasobie, Krzysia, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, dultom, DorotaZ, Katarzyna2021

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/12 22:07 #340206

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 55449
Kokorycze ciągle kwitną

Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Semper, elakuznicom, basik, Danusia, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/14 07:31 #340278

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 75636
I u mnie jeszcze kwitną kokorycze ...

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, takasobie, edulkot, Semper, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/14 22:49 #340345

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25474
Uwielbiam je

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, zanetatacz, elakuznicom, basik, dultom, DorotaZ

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/15 10:21 #340359

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1025
Kokorycze działkowe w dalszym ciągu ładnie wyglądają, część już przekwita i ma sporo nasienników ale są i takie które dopiero teraz pokazały kolor.

słońca ma nie za wiele, rośnie przy domku, ma tam cieplej niż pozostałe, a kwiatki pokazała dopiero teraz.
pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, zanetatacz, basik, Danusia, dultom, DorotaZ

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/17 00:35 #340477

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 80692
U mnie także część kokoryczy przekwitła, ale są i takie, które rozwinęły się niedawno

Corydalis soliida incisa

fot. 16.04.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/04/17 00:36 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/28 23:00 #341473

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
Corydalis bushii świetnie sobie radzi na gorącym stanowisku:

fot.27.04.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, Danusia, dultom, DorotaZ, SantaRispetto, Afrodyta

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/05/19 18:36 #343533

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
Corydalis 'Craigton Blue' na jasnym stanowisku:

fot.18.05.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, wojtek, SantaRispetto, Afrodyta

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/06/03 21:20 #345078

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
Corydalis 'Spinners', która jest hybrydą Corydalis flexuosa i Corydalis elata.

fot. 03.06.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/06/08 18:30 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, jugo, elakuznicom, Danusia, wojtek, DorotaZ, SantaRispetto

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/06/08 17:27 #345567

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
Kwitnie kolejna niebieskokwiatowa kokorycz- Corydalis calycosa. Gatunek pochodzi z centralnych Chin, a jego kwiaty są wysokie, chyba najwyższe wśród gatunków, które rosną w moim ogrodzie:

fot. 08.06.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, jugo, zanetatacz, elakuznicom, wojtek, DorotaZ, SantaRispetto

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/09/15 22:01 #350502

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
Corydalis ‘Blackberry Wine’, to odmiana wypuszczona na ogrodniczy rynek przez Terra Nova Nurseries (USA). Z jednej strony ciekawa, jeśli chodzi o termin kwitnienia i kolor kwiatów określany poetycko, jako barwa jeżynowego wina. Z drugiej strony, denerwujący jest jej pokrój- łodygi pokładają się po powierzchni gruntu. Zapewne dlatego polecana jest do wysokich, lub wiszących pojemników. Muszę chyba pomyśleć o jakimś bardziej wzniesionym stanowisku. Podobno nie lubi zbyt gorących, ale i bardzo mokrych miejsc.

Kolor kwiatów ‘Blackberry Wine’- nawet na załączonych zdjęciach- ulega zmianie w zależności od ilości promieni słonecznych docierających do rośliny.
Kwitnienie rozciąga się na okres od czerwca do września.

fot. 15.09.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/15 22:02 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, SantaRispetto

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/09/17 17:19 #350589

• Afrodyta
  • Afrodyta Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 103
Wow jakie cudne odmiany macie w swoich ogrodach. Gdzie pozyskujecie swoje okazy?
Ja mam od sąsiadki kokorycz żółtą
Edyta K.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, SantaRispetto

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/09/17 17:52 #350590

• Afrodyta
  • Afrodyta Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 103
O jakiej porze roku najlepiej zakupić je przez internet?
Edyta K.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/17 17:52 przez Afrodyta.

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/11/17 16:18 #353541

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
Edyto, gatunki kwitnące wcześniej, wiosną.... Generalnie, najlepiej w czasie, gdy mają kwiaty. Wtedy możemy mieć pewność, że dostaliśmy to, za co zapłaciliśmy. Jeśli mamy zaufanie do sprzedawcy, to od wiosny do późnej jesieni.

Niezmordowanie, choć skromnie kwitnie Corydalis 'Wildside Blue'. Jest to hybryda uzyskana przez Keitha Wiley'a.

fot. 16.11.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/11/17 16:21 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, elakuznicom, Danusia, wojtek, a.nia, SantaRispetto
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.162 s.