Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/02 22:26 #341744

• Izula
  • Izula Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2411
Pieris Flaming Silver

Pieris Debutante

w tym sezonie kwitnienie pierisów jest bardzo długie
. 1 kwietnia

a tu zdjęcie z 27 kwietnia i jeszcze kwiaty trzyma

Pozdrawiam Izula
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, wojtek, dultom

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/18 10:37 #343369

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48481
Mój Cupido rośnie w ogrodzie już od wielu lat ale prawie nigdy nie kwitł, bo rośnie w najciemniejszym punkcie ogrodu, przy północnym wejściu do domu.
Pierwszy raz cieszę się tak obfitym kwitnieniem.

fot. 06.05.2025

Ostatnio zmieniany: 2025/05/18 10:39 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Izula, elakuznicom, dultom, Katarzyna2021

--=reklama=--

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/18 17:08 #343385

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ostatnio miałem okazję podziwiać pierisy w ich środowisku naturalnym, choć zupełnie się ich tam nie spodziewałem....
Pojechałem podziwiać rododendrony, a tymczasem nim się one pojawiły, to zachwyciły mnie pierisowe zagajniki.

fot. 23.04.2025

Ostatnio zmieniany: 2025/05/18 17:13 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, elakuznicom

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/18 17:09 #343386

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Choć one niby japońskie to w Nepalu na wysokości około 2.600 m.n.p.m. w okolicy wioski Namrung czuły się jak w domu polewkamax

Moniko może zgłębisz temat jakie pierisy występują w Himalajach 2smiech

Ostatnio zmieniany: 2025/05/18 17:11 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, elakuznicom

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/18 19:23 #343407

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 18252
wojtek napisał:
Choć one niby japońskie to w Nepalu na wysokości około 2.600 m.n.p.m. w okolicy wioski Namrung czuły się jak w domu polewkamax

Moniko może zgłębisz temat jakie pierisy występują w Himalajach 2smiech

Wojtku... temat zgłębiony :zdrowko

W Himalajach rośnie... a juści... :silly: pieris himalajski... 2smiech czasem zwany też pierisem chińskim... choć po prawdzie łacińską nazwę Pieris formosa należałoby przetłumaczyć jako pieris tajwański.. a jakie to mylące, patrz poniżej :silly:

Rośnie w zaroślach i na otwartych zboczach na wysokościach (500–)900–2300(–3800) m n.p.m. w chińskich prowincjach: Fujian, Gansu, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hubei, Hunan, Jiangxi, Shaanxi, Syczuan, Xizang, Junnan, Zhejiang oraz w Bhutanie, północno wschodnich Indiach (Asam), Mjanmie/ Birmie, Nepalu i Wietnamie... natomiast - wbrew nazwie - nie rośnie na Tajwanie :P

Zasięg występowania pierisa himalajskiego w naturze

Zaś na Tajwanie rośnie pieris japoński... 2smiech a także ofkoz w Japonii oraz w chińskich prowincjach: Anhui, Fujian, Hubei, Jiangxi, Zhejiang i znaleźć go można na wysokościach 800–1200(–1900) m

Zasięg występowania pierisa japońskiego w naturze

Zatem w Chinach te 2 gatunki pierisa ze sobą koegzystują i tam można się co do ich identyfikacji omylić zwyc

Pieris himalajski dorasta do (2–)3–5(–10) m wysokości a jego liście wczesną wiosną przybierają czerwone barwy, by później zzielenieć... co doskonale widać na powyższych zdjęciach

Pieris japoński zaś dorasta do (1–)4(–10) m

W stosunku do pierisa japońskiego pieris himalajski jest bardziej wrażliwy na mrozy i z tych względów nie jest u nas dystrybuowany.

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/05/18 20:26 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, Izula, elakuznicom, basik, wojtek

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/20 18:10 #343648

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 73572
Przekwitający już pieris Viking dziś został uwolniony z doniczki. Pamiątka z ostatniego zlotu w Puławach zwyc

fot. 20.05.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Izula, nelu-pelu, elakuznicom, DorotaZ

Pieris japoński (Pieris japonica) - gatunek, odmiany, wymagania 2025/05/26 00:13 #344288

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8085
th napisał:
W Himalajach rośnie... a juści... :silly: pieris himalajski... 2smiech czasem zwany też pierisem chińskim... choć po prawdzie łacińską nazwę Pieris formosa należałoby przetłumaczyć jako pieris tajwański.. a jakie to mylące, patrz poniżej :silly:

Pieris himalajski w Nepalu rośnie niczym chwast :lol: i sieje się na potęgę. Te napotkane przeze mnie rosły na wys. od. 2800 (pewnie niżej też, ale nie byłam ;) ) do co najmniej 3450m n.p.m. w północno-wschodnim Nepalu w dystrykcie Solukhumbu.

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/05/26 00:47 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, nelu-pelu, elakuznicom, wojtek, Borislava.Kirilova
Moderatorzy: th
Czas generowania strony: 0.134 s.