Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nasze hosty z nasion - siew host

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/20 21:37 #321198

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 10828
Nie mam zdjęć , a też mam kilka z tego siewu . Z braku czasu nie robię zdjęć żadnym roślinom. Kilka siewek z poprzednich lat po malutkim przymrozku kilka dni temu . Tylko w jednym miejscu kilka liści od góry było przemrożone i tak na prawdę od tego czasu nie byłam na dole .

Ostatnio zmieniany: 2024/05/20 21:42 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, DorotaZ, ewakatarzyna

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/20 22:44 #321206

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29100
beatazg napisał:
Z braku czasu nie robię zdjęć żadnym roślinom.

Beato, no jak tak można ? think: Ja to mogę np. obiadu nie zjeść, ale fotki muszą być ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): labedzia33

--=reklama=--

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/21 07:15 #321216

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tomku ,można . Mam chyba depresję ogrodową . Za szybko przyszła wiosna . Z niczym nie mogę zdążyć . Osiem klonów palmowych stało pod domem od miesiąca , tylko dwa na razie posadziłam . Hosty też z eurohosty stoją . Porządki nieporobione , jeszcze walają się patyki z przyciętych róż . Wczoraj na szczęście popadało , bo susza była okropna . Dużo host się stasmiło i wypadałoby je wykopać i ratować , bo w tamtym roku udało się przywrócić do życia prawie wszystkie . Siewki z tamtego roku , trzeba przesadzić , a jest ich trochę . Muszę załatwić obornik , bo przesadzanie do gliny jest bez sensu . Wczoraj wpadłam w wir skracania gałęzi piłą na wysięgniku , więc sprzątania mam dużo , a jadę zaraz na zabiegi na ręce i stopy , które oczywiście nic mi nie dają .
Trochę będzie selekcji , ale i tak będzie ich dużo do przesadzenia , bo w tamtym roku sadziłam tylko z paskami i żółte , a zielone tylko na jednej ręce można było policzyć . Trochę straciło kolor , więc więcej będzie tych , których nie przesadzę .

Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/05/21 07:38 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): DorotaZ, ewakatarzyna

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/21 08:03 #321218

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Z nasion od Tomka sprzed kilku lat. Były trzy . Pierwsze dwie to była jedna , podzieliłam . Trzecia jest najładniejsza . Czwarta mała i nie rzuca się w oczy , podzielona rok temu , zielone wyrzuciłam a jeden odrost był z jasnym środkiem , ale został przypalony i nie nadaje się do zdjęcia .

IATXop
1.
2.

3.

4.

Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/05/21 08:11 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): labedzia33, Izula, DorotaZ, SantaRispetto, ewakatarzyna

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/21 09:02 #321224

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Beato, super ! Ostatnio chciałem wysłać nasiona...i nie było chętnych. Nie to nie, sam bedę siał :lol:
Przyznasz, ze mam rękę do nasion :silly: gwizdac

A nie masz żadnej pomocy w ogrodzie?
Ostatnio zmieniany: 2024/05/21 09:04 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): labedzia33

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/21 19:05 #321253

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tomku , właściwie to nie mam . Skarpy kosi syn , resztę mąż i ja , lecz więcej ja , bo jestem w domu .Jak jakieś drzewo trzeba wyciąć to mąż też nie odmawia , bo gada że przez te chabazie nic nie widzi .. To aż niemożliwe , że nikt nie chciał nasion , ja zawsze jestem chętna . Chyba dwa razy wysyłałeś mi nasiona , ale jest to hosta , która z siewu daje naprawdę małe siewki i może zniechęcić . Te drugie są w typie małych , niebieskich , pomarszczonych miseczek ,o wiele słabszy wzrost od tych pierwszych siewek . Chyba dawałam Poli sadzonkę z tej , z pierwszego zdjęcia .
Piękne dwie siewki mam z hosty Cape Cod

Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/05/21 19:19 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, labedzia33, Izula, Shalina, DorotaZ, SantaRispetto, ewakatarzyna

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/05/21 19:06 #321254

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pathfinder /op , siewki początkowo daje jak Revolution , i tylko dwie siewki mam z niej .To jest jedna , a w kępie dwa rodzaje liści .Druga taka nijaka , więc się na zdjęcie nie załapała .

Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/05/21 19:16 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Izula, ewacz, Shalina, DorotaZ, SantaRispetto, ewakatarzyna

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/11/20 09:29 #332584

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Karzełek z nasion 'Ice Age Trail'...chyba moja ulubiona na ten moment siewka ;). Ma już kilka lat. Jak na razie nie rewersuje i dobrze się namnaża czyli same plusy :)

Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg, Izula, ewacz, DorotaZ, SantaRispetto

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/11/20 12:43 #332591

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 836
Zdecydowanie wart uwagi karzełek, uważam, że siewki od IAT (pomimo powolnego tempa wzrostu) są bardzo interesujące. Fajne siewki daje też William Lachman, mocno zróżnicowane, często jednobarwne siewki pochodzące od niego są ładnymi żółtkami. Pozdrawiam siejących i wstawiam fotkę moich ubiegłorocznych wysiewów 01.23
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, beatazg, Izula, ewacz, DorotaZ

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/12/06 08:05 #333502

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Marzenko , jakie ładne . Cieszę się bardzo że jesteś następną osoba , co coraz bardziej poważnie podchodzi do rozmnażania host przez siew . W naszym kraju , to jeszcze mało znane hobby , bo każdy woli kupić gotowe sadzonki .
U mnie sezon wysiewów rozpoczęty . Po tygodniu zaczęły kiełkować , wszystkie nasiona z mojego ogrodu . W poniedziałek minęło dwa tygodnie . Jeszcze wysieję nasiona jak przyjdą z Hostaworks . Tak naprawdę to najgorsze prace związane z tym hobby to umieszczenie podrośniętych sadzonek w ogrodzie . Co roku mam średnio 300 sadzonek . W tym roku na miejsce stałe , tych rocznych już nie przesadziłam . Dopiero we wrześniu , zaczęłam je przesadzać do pięciolitrowych donic i w tym tygodniu skończyłam . Bardzo gęsto były posadzone , korzenie długie nawet na 60 cm , a niektóre w donicach się nie mieściły . Źle było wykopywać bo korzenie się przecinało i jeszcze były splątane z sadzonkami obok .Kupiłam torf w 200-stu litrowych balotach (poszło na mi 3 takie ) . Pół doniczki torfu i reszta ziemia z ogrodu . Wyszło 295 doniczek . Myślę , że wiosną siewki z tego roku też wsadzę do doniczek , bo tam gdzie sadziłam wcześniej zostało naprawdę mało miejsca , a jeszcze nie mam czasu tam chodzić i w tym roku wszystko mocno zarosło chwastami .

W poprzedniem poście było zdjęcie z 21 maja , to jest miesiac później i to te siewki przesadzałam .

Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/12/06 09:56 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, basik, ewacz, DorotaZ

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/12/06 08:36 #333503

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
W osobnym poście chcę napisać jak odzyskałam stół w kuchni , na którym przez pół roku stały siewki host . Dzięki Marzence , która mi powiedziała że ma taką mini szklarenke , postanowiłam też taka sobie kupić . Za nieduże pieniądze kupiłam na allegro taką na 5 półek , do tego dokupilam 10 lamp na 60 cm , bo moje wcześniejsze były na 120 cm i też niedrogo , bo jedna tylko 9,70 . . Teraz w kuchni jest dużo więcej miejsca i choć ze stołu w kuchni mało korzystamy , to już nie muszę uważać , że lampa się zsunie na pudełka czy kubeczki i nie muszę je przykrywać kocem termoizolacyjnym , bo mini szklarenka ma folie .Same zalety , tylko krócej będę świecić , bo niby lampy są energooszczędne to i tak 10 lamp po 18 Wat przez ponad 12 godzin to trochę wyjdzie .

Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, basik, DorotaZ

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/12/06 08:43 #333504

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 66168
Tak szybko skiełkowały :woohoo: Jak długo będziesz trzymać sieweczki w tym pudełku? No bo wiesz, jestem żywo zainteresowana tematem :zdrowko
300 host przesadzić do doniczek, to musiałaś się nieźle namęczyć krecigl Będziesz je uprawiać w donicach, czy pójdą do gruntu?
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/12/06 09:10 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg

Nasze hosty z nasion - siew host 2024/12/06 09:10 #333506

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Basiu , dziękuję , bardzo się namęczyłam . Jeszcze nie koniec , przyszły wczoraj szpilki a wcześniej kupiłam agrotkaninę i muszę rozłożyć i te prawie 300 doniczek , tam na dole gdzie rosły ładnie ułożyć . U mnie jest po skosie , więc źle będzie w przyszłości podlewać . Siewki z domu , wiosną będę przesadzać do ogrodu , tak jak do tej pory robiłam , bo lepiej rosną w gruncie . Po roku jakaś część siewek traci na wyglądzie i robię jeszcze jedną selekcję . Teraz tylko te we wrześniu miały liście i kilkanaście zielonych całkiem wyrzuciłam . Reszta bez liści już , zadoniczkowana , więc wiosną coś jeszcze odpadnie .

Półroczne siewki , wsadzone do gruntu w połowie maja a zdjęcie z 10 lipca , tak były zarośnięte

14 sierpnia , jedyna siewka z H. Tokio Smog ze smugami

Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/12/06 09:15 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, basik, ewacz, DorotaZ
Moderatorzy: Poll
Czas generowania strony: 0.179 s.