Kustrzebka pęcherzykowata - grzyb z rodziny kustrzebkowatych.
Dość pospolita w Polsce, ale występuje na całym świecie. Co ciekawe jest jadalna, chociaz ze względu nie tylko na brak wyraźnego smaku i aromatu ale również miejsce występowania uważana za niejadalną i nie zbierana. Te miejsca występowania bowiem to sterty obornika (tam znalazłam moją), silnie nawieziona ziemia, kompost ogrodowy.
Owocnik początkowo jest kulisty ale z wiekiem powiększa sie i rozpłaszcza dochodząc do kształtu miseczkowatego. Obie strony mają cielisty, biało-beżowy kolor, wnętrze jest gładkie a zewnętrzna część często łuseczkowato popękana. Średnie rozmiary to 4-8cm średnicy, ale może dochodzić do 15cm.
Podobne gatunki - kustrzebka wygięta, która jednak rośnie na drewnie i ma ciemniejszy kolor.
Pozdrawiam, Ewa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): lelumpolelum, basik