Piestrzenica kasztanowata
Gyromitra esculenta
Inne nazwy- piestrzenica jadalna, smardz, babie uszy, grzyb majowy, babi uch, babieusz.
Piestrzenica jest grzybem
trującym, bardzo popularnym w naszym klimacie.
Charakterystycznie wyglądająca, brązowo główka, przypomina nieco zwoje mózgowe. Czasem może mieć jaśniejsza barwę, do białej włącznie.
Trzon grzyba jest biały do żółtawego, w środku pusty. Zrośnięty z główką.
Grzyb często mylony jest z bardzo smacznym smardzem, zwłaszcza, że posiada przyjemny, aromatyczny zapach orzechów.
Objawy zatrucia - pragnienie, wymioty, bóle brzucha, senność, drgawki.
Występuje od maja do czerwca w lasach iglastych, w sąsiedztwie pni i pomiędzy korzeniami.
Nieprawdą jest, że grzyb jest jadalny po ugotowaniu!!!
(foto.th)