Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Żurawina błotna (Oxycoccus palustris)

Żurawina błotna (Oxycoccus palustris) 2016/06/10 21:37 #3688

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Żurawina błotna
(Oxycoccus palustris)

Jest rośliną wskaźnikową dla gleb kwaśnych
Krzewinka zimozielona.
Wyrasta na podłożach wilgotnych, ubogich w sole mineralne, najczęściej na darniach mchów torfowców, na torfowiskach wysokich i przejściowych, także na mokradłach.
Owoce żurawiny są jadalne, mają kwaśny, cierpki smak. Optymalny smak uzyskują po przemarznięciu. Wyrabia się z nich przetwory takie jak dżemy i konfitury używane np. jako dodatek do mięs.


fotka:wolne zasoby
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Żurawina błotna (Oxycoccus palustris) 2016/06/10 21:40 #3690

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Żurawina błotna ma także zastosowanie jako roślina lecznicza



Spożywanie owoców wpływa korzystnie na procesy trawienia, polepszając przyswajanie żelaza z pożywienia.
Polecane są jako środek wspomagający w leczeniu chorób infekcyjnych, anemii oraz przy zapaleniu nerek, i dróg moczowych.
Stosowanie owoców żurawin działa ochronnie przed tworzeniem się kamieni nerkowych, są również pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu we krwi, pomaga w zdrowieniu po zawale.
Chroni przed wrzodami żołądka.
Znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób jak, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

Żurawinę możemy spożywać jako:
Sok żurawinowy,-250 ml dziennie
owoce surowe lub mrożone-1 ½ szklanki surowych owoców lub mrożonych żurawin,
suszona żurawina-1/3 szklanki suszonych żurawin
Dżemy oraz jako dodatek do sosów
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.177 s.