Żurawina błotna ma także zastosowanie jako roślina lecznicza
Spożywanie owoców wpływa korzystnie na procesy trawienia, polepszając przyswajanie żelaza z pożywienia.
Polecane są jako środek wspomagający w leczeniu chorób infekcyjnych, anemii oraz przy zapaleniu nerek, i dróg moczowych.
Stosowanie owoców żurawin działa ochronnie przed tworzeniem się kamieni nerkowych, są również pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu we krwi, pomaga w zdrowieniu po zawale.
Chroni przed wrzodami żołądka.
Znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób jak, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.
Żurawinę możemy spożywać jako:
Sok żurawinowy,-250 ml dziennie
owoce surowe lub mrożone-1 ½ szklanki surowych owoców lub mrożonych żurawin,
suszona żurawina-1/3 szklanki suszonych żurawin
Dżemy oraz jako
dodatek do sosów