Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2025/05/17 22:36 #343337

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 31851
Te same zarodniki, a dwie różne paprocie. To Polystichum setiferum 'Cristatum' i pomimo,że mocno się różnią, to obydwie mają ccechy cristaty ;)

Zacząłem już wietrzyć nowe pokolenie, żeby jak najszybciej trafiły do ogrodu na zaciszne stanowisko...

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, halszka, Krzysia, Pani Bestia, basik, ewacz, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2025/07/24 21:38 #348250

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dwie rzadziej spotykane odmiany języcznika 'Truncatum' i 'Victor', od pewnego czasu juz w gruncie ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, Krzysia, basik, ewacz, DorotaZ, Borislava.Kirilova

--=reklama=--

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2025/09/10 21:13 #350306

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 79600
Kilka dni temu, wysadziłam na rabaty sporo sadzonek Polystichum setiferum 'David Howard'. Jedną zimę już przetrwały w gruncie, powinny więc dobrze znieść nowe stanowiska

fot. 09.09.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/10 21:14 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, janka.p, DorotaZ

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2025/10/12 18:44 #351872

• zen
  • zen Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 16
Moje pierwsze doświadczenia z rozmnażaniem paproci poprzez wysiew zarodników miały miejsce ponad 15 lat temu. Zakończone zostały wielką porażką. Co prawda z gametofitów wyrosły sporofity ale próby wysadzenia do gruntu zakończyły się niepowodzeniem. Zimą tego roku moja, nieco ostygła już miłość do paproci wybuchła na nowo. Pobrałem od Kolegi Tomasza zarodniki co ciekawszych paproci i wysiałem z dużymi nadziejami na przychówek . Nie obyło się bez wielu problemów typu pleśń itp. Stosowałem Magnicur, cynamon, usuwałem też porażone fragmenty gleby i przedrośli. Straty były niewielkie. Większe były latem gdy nie zdążyłem na czas przykryć pojemników z moimi wysiewami kiedy spadł duży deszcz lub gdy postawiłem je w niewłaściwym miejscu i przypaliło je słońce. Końcowy efekt jest taki że została mi około 1/4 zimowych wysiewów. I po tym przydługim wstępie przechodzę do rzeczy.
Mam prośbę o radę co powinienem zrobić zimą z pojemnikami z 10 miesięcznymi siewkami.

1. Zostawić w domu na parapecie ( temperatura ok 22 stopni, światło tylko naturalne).
2. Zadołować pojemniki w ogrodzie i nakryć geowłókniną?
3. Postawić na parapecie w budynku gospodarczym w którym zimą jest około 6 stopni.
4. Zostawić w domu na półce w temperaturze pokojowej i doświetlać tak by długość tzw. dnia było około 12 godzin.

Od doświadczonych paprociowych ogrodników dowiedziałem się że najgorszym rozwiązaniem jest rozwiązanie pierwsze a najbezpieczniejsze 2.
Do wzięcia pod uwagę jest też 3 i 4 choć 3 wymaga najwięcej "zachodu".

Proszę Was podzielcie się ze mną Waszymi doświadczeniami.
"Zielono mi ...."
Ostatnio zmieniany: 2025/10/12 18:46 przez zen.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, halszka, a.nia, DorotaZ

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2025/10/13 09:30 #351913

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zenku, ja mam zawsze dylemat co zrobić z młodymi roślinami na okres zimy, ale podejrzewam że po 10 miesiącach są jeszcze małe ? Osobiście zostawiłbym je na doświetlanej półce, a wiosną powoli wynosił do ogrodu. Większe siewki warto zimować w ogrodzie, ale nie wiem czy nie jest już zbyt późno na hartowanie ?
Najlepiej zostaw część roślin na półce, a drugą przenieś do nieogrzewanego pomieszczenia i sam się przekonasz.
Ja staram się 'uciekać' z siewkami z pomieszczeń, bo mam złe doświadczenia zwłaszcza z pozostawionymi w zimnej szklarni.
Zrobiłem ostatnio niewielki inspekt przykryty cieniówką dodatkowo zabezpieczany przed nadmiarem deszczu i widzę, ze się sprawdza. Wysadzam też w trakcie sezonu z mini szklarni w zaciszne i zacienione miejsca, a na zimę robię okrycie ze stroiszu i agrowłókniny.

Może koleżanki jugo, ewacz, basik napiszą jak sobie radzą z zimowaniem ?
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, halszka, zen, a.nia, DorotaZ

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2025/10/13 22:35 #351967

• zen
  • zen Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 16

Tomku, dziękuje za odpowiedź. Ciekaw jestem co powiedzą wywołane przez Ciebie "do tablicy" Koleżanki, które, jak zdążyłem zauważyć maja niemałe doświadczenie i sukcesy w rozmnażaniu. Mam jeszcze dodatkowe pytanie o sposób postępowania z rozmnóżkami paprotników. Co Wam się sprawdza i co polecacie?
Powyżej zdjęcie ubiegłorocznych rozmnóżek. Wyglądają na tej samej wielkości choć były inaczej traktowanie. Jedne były w pudełku w domu na parapecie i ładnie przyrastały w zimie a inne zimę spędziły na zewnątrz w mini szklaręce. Wiosną te które były w domu były znacznie większe ale w ciągu lata kiedy wysadziłem je do gruntu te zimujące w ogrodzie dogoniły te "domowe". Ciekawe jakie są wasze doświadczenia. Wiem że z rozmnózkami nie ma reguły. Raz rosną świetnie a innym razem, nie wiedzieć czemu zamierają.
"Zielono mi ...."
Ostatnio zmieniany: 2025/10/14 18:15 przez zen.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.117 s.