Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Pomarańcze w kuchni.

Pomarańcze w kuchni. 2016/10/30 11:56 #32955

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Czy pamiętacie czas kiedy to pomarańcze gościły na naszych stołach tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia? a zdobycie ich czasami graniczyło z cudem? Choć od tego czasu minęło wiele lat ja nadal pamiętam tę radość ze zdobytych owoców i ten zapach rozchodzący się po domu, przypominający o zbliżających się świętach.
Dzisiaj mamy to szczęście, że przez cały rok możemy spożywać te owoce i czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie korzyści mogą przynieść naszemu organizmowi,
Zajadając się pomarańczami, chronimy się przed wieloma chorobami starszego wieku - artretyzmem, chorobą Parkinsona, arteriosklerozą, ale także cukrzycą, nowotworami i stanami zapalnymi. Dłużej zachowujemy młody wygląd.

Dlatego w tym wątku zapraszam do dzielenia się informacjami i przepisami w jaki sposób pomarańcze wykorzystujecie w swoich kuchniach.
Poniżej podam kilka przepisów, wykorzystujących pomarańcze w kuchni, prowokując do dalszej dyskusji. Na przepisy natknęłam się w sieci przy okazji zgłębiania wiedzy o pomarańczach.

Jednocześnie uprzedzam moich forumowych oponentów, że mój wpis nie ma nic wspólnego z plagiatem i został wyrażony własnymi słowy :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Pomarańcze w kuchni. 2016/10/30 12:16 #32957

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem

Składniki
bulion (ok. 1,5 litra),
duża pomarańcza
1 kg.marchewki
3 cebule
kawałek świeżego imbiru (około 5 cm korzenia),
1 łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka ostrej papryki
listek laurowy, ziele angielskie, sól pieprz,
Obraną i pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy, dodając po chwili obraną i pokrojoną również w plasterki marchew.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy z wywaru przyprawy i dodajemy starte na tarce imbir, zaparzoną skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i po łyżce masła, curry i ostrej papryki do smaku dodając sól i pieprz.Wszystko miksujemy i krem gotowy.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj


--=reklama=--

 

Pomarańcze w kuchni. 2016/10/30 12:21 #32958

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Faszerowana pomarańcza jako deser

Składniki na farsz
Biały ser,
śmietana lub jogurt naturalny,
żółtko jajka,
cukier i rodzynki.
Wszystko razem mieszamy i dodajemy do pokrojonego miąższu z wydrążonej pomarańczy.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Pomarańcze w kuchni. 2016/10/30 12:23 #32959

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33652
Uwielbiam wszelkie owocowo-mięsne dania :mniam

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym.

Podwójny filet z kurczaka
4-5 łyżek oleju
1 pomarańcza
1/2 soku pomarańczowego
zioła prowansalskie - szczypta
sól
pieprz
1 łyżka maki
przyprawa do kurczaka ziołowa -1 łyżka
mały kubeczek śmietany kremówki
natka pietruszki

Filety rozbić, obtoczyć w mące zmieszanej z ziołami, solą i pieprzem.
Rozgrzać olej i krótko obsmażyć mięso z obu stron.
Dodać sok pomarańczowy i śmietanę. Dusić ok. 5 minut. Do gorącego dodać kawałki pomarańczy. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem ok. 3 minuty.
Podawać z ryżem na sypko, posypane natką :)

przepis zaczerpnięty z wp kuchnia
Ostatnio zmieniany: 2016/10/30 12:28 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ness

Pomarańcze w kuchni. 2016/10/30 12:27 #32960

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Dobrym towarzystwem dla pomarańczy jest ryba :) Poniżej prosty sposób na rybę w pomarańczy.

składniki
2 ryby
1 pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej pietruszki
pieprz, sól do smaku


Umyte i osuszone tuszki nacinamy ukośnie od kręgosłupa. Obraną pomarańcze kroimy w plasterki i przecinamy na dwie części. W każde nacięcie ryby wkładamy kawałek owocu. Następnie solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny i obsypujemy posiekaną pietruszką. Odstawiamy na 1 - 2 godziny. Gdy smaki się przegryzą, ryby wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego - brzuchem na dół. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni. Co 7 - 8 minut polewamy ryby stopionym masłem, by nie wyschły.
przepis wp kuchnia
Ostatnio zmieniany: 2016/10/30 12:28 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Pomarańcze w kuchni. 2016/10/30 17:19 #33016

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 988
  • Otrzymane podziękowania: 2285
Kondzio napisał:
Robię również pomarańczowe ciasto ryżowe (również bezglutenowe)

Składniki 1,7 l mleka
1 laska wanilii
200 g cukru+2 łyżki (40 g)
300 g ryżu
6 jajek
1 kieliszek nalewki pomarańczowej - przepis również podam:)
1 mały słoik konfitury pomarańczowej (100 ml) - przepis powyżej

Z mleka, wanilii, cukru i ryżu na wolnym ogniu gotuję przez ok. godzinę pudding ryżowy do wchłonięcia całego mleka. Studzę pudding. Ucieram 6 żółtek z z likierem pomarańczowym i 2 łyżkami cukru. Ubijam białka ze szczyptą soli. Łączę pudding z konfiturą i żółtkami oraz delikatnie dodaję ubitą pianę. Piekę w temperaturze 170 stop. przez godzinę

To musi być pyszne, dziękuję za przepis, skopiowany, czeka w kolejce do zrobienia :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.153 s.