Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Powojnik (Clematis) 'Pistachio Cake'

Powojnik (Clematis) 'Pistachio Cake' 2025/11/10 07:31 #353235

  • wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 9529
  • Otrzymane podziękowania: 50648
Powojniki wielkokwiatowe wcześnie kwitnące

Powojnik 'Pistachio Cake' PBR
Clematis

Hodowca: Szczepan Marczyński, w handlu od 2022r.
Wielkość: odmiana zwarta, osiągając 1,5 do 1,8 m wysokości, pnąc się za pomocą ogonków liściowych np. przy niewysokich ogrodzeniach, kratach i innych podporach ogrodowych.
Dobra odmiana do uprawy w pojemnikach na tarasach i balkonach.
Kwiaty: koloru jasnoróżowego z kremowozielonymi przebarwieniami i różowo zabarwionymi wierzchołkami (do Ø 10-13 cm) pojawiają się V-VII (wtedy są duże i półpełne) a następnie VIII-IX (pojedyncze).
Stanowisko: lubi miejsca dobrze oświetlone, ale nie gorące; gleba żyzna, próchniczna, umiarkowanie wilgotna, dobrze zdrenowana, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.
Cięcie: tniemy słabo, na przełomie II i III wystarczy usunąć martwe pędy, żywe pędy tniemy nad silnymi pąkami; w pierwszym roku 30 cm nad ziemią, a w drugim 70 cm, w następnych latach na wys.1,5m
Mrozoodporność: strefa 4

Jeśli chcesz poznać wszystkie powojniki opisane na naszym forum zajrzyj do ILUSTROWANEGO SPISU POWOJNIKÓW



fot. 25.05.2025, Wojsławice








Ostatnio zmieniany: 2025/11/15 16:06 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, nowababka, nelu-pelu, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Powojnik (Clematis) 'Pistachio Cake' 2025/11/11 11:53 #353268

  • wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 9529
  • Otrzymane podziękowania: 50648
I jeszcze fotki od stóp do głów ...






Ostatnio zmieniany: 2025/11/11 11:54 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, nowababka, janka.p, DorotaZ, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova


--=reklama=--

 

Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.102 s.