Rozmiar: XL ( 120 cm wysokości) Liście: wielkie, sercowate, u starszych roślin lekko 'przełamane' i zwieszające się pod swoim ciężrem; żywozielone z widocznymi nerwami , back przypudrowany Kwiaty: niemal białe (VI) Zalecane stanowisko: od półcienia, zasobne
Uwagi:
- wielka rozłożysta hosta, potrzebująca w ogrodzie sporo miejsca - jej kępa potrafi osiągnąć 200 cm szerokości
- tempo wzrostu średnie, zadowalające
- ślimaki lubią się wgryzać w jej soczyste łodygi , co powoduje kładzenie się liści na ziemie
Liść z dobrze widocznym unerwieniem i jego spód/back ze ścierającym się pod palcami pudrem
Hosta T Rex rośnie w moim ogrodzie około 6 lat. Nie jest zbyt szybka w namnażaniu, ale nie należy tez do super powolnych host. To odmiana dla wielbicieli tego co wielkie, zielone i dobrze widoczne w ogrodzie. Wymaga nieco większego zasilania wodą i nawożenia, bo przecież z czegos te wielkie liście i wysokie łodygi muszą być zbudowane. W tym roku część T Rexa z jakiś powodów skarlała, byc może przyczyna były wiosenne, długo panujące przymrozki.
Hosta T Rex w czerwcu, na półcienistym, wilgotnym stanowisku
Ale jestem zadowolona! Szukałam dla T Rex jakiegoś dobrego, chłodnego miejsca, aby nie startował za szybko i chyba własnie znalazłam. W lutym przesadziłam tę hostę na wzniesiona rabatę z dostępem słońca tylko od wschodu i proszę - teraz, pod koniec kwietnia prezentuje malutkie kiełeczki. Może w końcu przestanie mi przemarzać?
Podzielona hosta T Rex trafiła na stanowisko tuż koło Elegans. Jak to zwykle bywa po podziale, musi minąć jakiś czas, aż wróci do swoich rozmiarów.
Dośc późno pokazała kły, które zaczęły rozwijać się w bólu