Hejka!
Mamelon robiła szkółking z przypadku i napatoczyły jej się tzw. "zymony". Myślę że sporo roślin od tego producenta trafiło też do marketów. Prześledziwszy co to za jedne i wyszło na to że w tym roku to głównie trzy licencjonowane serie są reprezentowane - 'King ™', 'Prince ™', 'Lord ™'
Seria ciemierników
'King ™' charakteryzuje się bardzo dużymi kwiatami, występują w niej zarówno ciemierniki o kwiatach o większej ilości płatków jak i tych z pojedynczym okółkiem. Grube pędy nie pozwalają kwiatom zbytnio się zwieszać. Te ciemierniki to dość duże rośliny.
Seria
'Prince™' to rośliny zwarte, nie tyle kompaktowe co tworzące porządne kępy. Mają grube łodygi kwiatowe i wytwarzają wiele kwiatów, które też nie mają tendencji do opadania. Rozmiar kwiatów prawie królewski ( i w tym wypadku prawie robi różnicę ). W tej serii nie spotyka się kwiatów typu spotted ( mocno kropkowanych ).
W handlu ponoć są jeszcze ciemierniki z grupy
'Lord ™' znane z dużych kwiatów, zwartego pokroju i bardzo wczesnego kwitnienia, niestety ani Mamelon, ani ja ich nie naszłyśmy. Jak do tej pory nie doczytałam kto te serie stworzył, sądząc po nazwach raczej brytyjska produkcja ale kto to wie?
Ciemiernik
'Prince ™ Picotee Red®' ( ten ze zdjątka poniżej ) przy pylnikach ma piękny okółek mini płatków w kolorze mocnej czerwieni. Kwiat jest kontrastowo wybarwiony, taki że nie da się go nie zauważyć. Od odmiany 'Picotee Lady' różni go mocniej wybarwiona "pikotka" i rozmiar kwiatów.
Pozdrówka
Tabs