Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Uprawa dalii w donicach, czy to możliwe?

Uprawa dalii w donicach, czy to możliwe? 2016/08/04 20:12 #17978

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72926
Siberia napisał:
... dalie kocham i uprawiam maniacko, pędząc je początkowo w doniczkach :heart

A ja mam pytanie ...czy mozna stale uprawiać dalie w donicach, nie wykopując ich a stale trzymając w ziemi ( w zimnej piwnicy). Jeśli można, to proszę o kilka porad - jaka ziemię zastosować, jakie donice, kiedy wkopywać w grunt ....Wszystko. :slonko

Pytam, bo serce drgnęło mi do kilku odmian, ale wkopywać ... wykopywać , oczyszczać ...Labelki się gubią , bo jestem z tych bałaganiarzy... Wolałabym stale je trzymać w donicach. :mniam
Ostatnio zmieniany: 2016/08/04 20:13 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Uprawa dalii w donicach, czy to możliwe? 2016/08/04 21:04 #17997

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48194
Ano można! :)

Mam kilka dalii w donicach i ładnie mi kwitną. Wykorzystuję też do tego celu stare wiadra ocynkowane. Mam też kilka dalii w skrzyni na tarasie (mam deficyt miejsca na słońcu).

Trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
  1. Karpy dalii do donic można wysadzać tradycyjnie w ostatniej dekadzie kwietnia lub wcześniej podpędzić w ciepłym pomieszczeniu z dużym dostępem do światła. Z tym, że podpędzone można wystawić dopiero po wystąpieniu ostatnich przymrozków.Pamiętajmy, że użyta ziemia musi być żyzna i przepuszczalna. Ja daję przesiany kompost.
  2. Odmiany dalii wsadzanych do donic muszą mieć adekwatne gabaryty. Istnieją dalie potwory ponad 1,5m i im w donicach byłoby ciężko, bo by się wiecznie przewracały.
  3. Dalie w donicach należy częściej podlewać i nawozić.
  4. Dalie w donicach muszą różnież stać na słońcu więc są narażone podczas wielkich upałów na przegrzanie i więdnięcie. Warto wybrać im takie miejsce, żeby sama donica była lekko w cieniu, a kwiat w słońcu. Wiem, wiem, to trudne!

--=reklama=--

Uprawa dalii w donicach, czy to możliwe? 2016/08/04 21:32 #18011

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72926
takasobie napisał:
Karpy dalii do donic można wysadzać tradycyjnie w ostatniej dekadzie kwietnia lub wcześniej podpędzić w ciepłym pomieszczeniu z dużym dostępem do światła.

Miłko, dziekuję. Pytałam jednak o trzymanie karp bez wykopywania i wysadzania, czyli okragły rok, również w okresie spoczynku w donicy. :podlewam

Uprawa dalii w donicach, czy to możliwe? 2016/08/04 21:39 #18020

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48194
Jak najbardziej można zostawić w donicy w okresie spoczynku. Należy przyciąć im pędy i wstawić donicę do chłodnego pomieszczenia, gdzie temperatura nie spada zimą ponizej zera. Wiosną niestety należy wymienić całkowicie im ziemię, bo są dość żarłoczne, a po sezonie niewiele w donicy zostanie.
Moderatorzy: takasobie
Czas generowania strony: 0.150 s.