Polystichum aculeatum '
Cristatum Group'
(Paprotnik kolczysty)
W przeszłości odnotowano tylko kilka odmian
Polystichum aculeatum. Były to pojedyncze sztuki o cechach 'Cristatum', 'Plumosum', 'Ramosum'' czy 'Acutilobum'.
Polystichum setiferum 'Bevis' przez ponad 100 lat również był uważany za paprotnika kolczystego i dopiero szczegółowe badania dowiodły, ze tak nie jest...
Z tych kilku starych odmian, prawdopodobnie żadna nie przetrwała do naszych czasów... na pociechę mamy kilka współcześnie znalezionych.
Karłowa odmiana
'Portia', wyselekcjonowana w szkółce 'Fibrex',
Znaleziona w Alpach odmiana
'Zillertal' o cechach 'plumosum'...i z tego co mi wiadomo dwie formy o cechach cristatum. Znaleziona w naturze przez Kena Trewrena odmiana '
Cristatum Ken Trewren' i dość podobna
'Cristatum Jessen' . Obydwie te odmiany charakteryzują większe lub mniejsze grzebienie na zakończeniach wszystkich liści, a niektóre z nich mają dodatkowo cechy 'percristatum', czyli rozwidlenia na całej długości.
Na fotce
Polystichum aculeatum 'Cristatum Jessen'
Formy Paprotnika kolczystego 'Cristatum' dorastają do około 60 cm. wysokości i tak jak gatunek potrzebują miejsca lekko ocienionego, ziemi wilgotnej, ale przepuszczalnej
Nie wiem czy moja roślina należy do którejś z tych odmian, czy jest jeszcze inną formą. Dostałem ją od naszego kolegi Sławka, który niestety nie zna jej pochodzenia ...