'Divisilobum Congestum Coke'- póki co- wygląda na małe, puchate cacuszko. Dopiero przekonamy się, jakie rozmiary docelowe osiągnie, jak będzie szybko przyrastać i jak zimować.
Jeden z egzemplarzy na suchym i mocno zacienionym stanowisku pod czereśniami
Moja roślina jest jeszcze młoda i trudno powiedzieć jakie osiągnie rozmiary. Cechy divisilobum czyli wąskie i wydłużone listki, uwidocznią się pewnie z wiekiem, ale już stają się ażurowe.
Inny egzemplarz 'Divisilobum Congestum Coke', niż ten wyżej pokazany. Jego stanowisko jest półcieniste, dość wilgotne.
Taki maluszek na tle innych- rosnących obok- roślin np paprotnika x Zillertal Mini (ex).
Gosiu, Tomku, jak Wasze maluchy?
Mój 'Divisilobum Congestum Coke' nie ucierpiał od przymrozków- schowany pod ex 'Zillertal Mini', dobrze przetrwał zimne noce
Polu mój maluszek ma się świetnie,też nie ucierpiał od przymrozków.
Dostał cieniste stanowisko,przy innych maluchach.Mam nadzieję że będzie u mnie pięknie przyrastał.
U mnie, 'Divisilobum Congestum Coke' dopiero startuje, bo jego stanowisko długo było w pełni cieniste. Dopiero teraz, gdy słonce stoi wysoko, łapie troszkę promieni słonecznych.
'Divisilobum Congestum Coke' w kompozycji z innymi paprociami.Muszę powiedzieć ze bardzo ładnie przyrasta.
Z lewej strony na dole maluch ukorzeniony w zimie z rozmnóżki,znalazłam jedną i udało się.
[...]maluch ukorzeniony w zimie z rozmnóżki, znalazłam jedną i udało się.
Ja dziś przeglądałam swoje paprotniki szukając rozmnóżek. I znalazłam właśnie na 'Congestum Coke'. Podsypałam ziemi pod liść i przycisnęłam brzeg liścia kamieniem. Jutro przyszpilę je metalowymi podkówkami.
U mnie najdłuższy pastorał ma 22 cm.Obawiam się że w przyszłym roku może już taki nie być.
Posadzony do dobrej ziemi ładnie przyrasta,ale konkurencja korzeni duża.
Mniejsze serduszko zostało zagłuszone przez to większe ,szybciej rosnące.
Maluszek ukorzeniony z rozmnóżki, też ładnie przyrasta.