To prawdopodobnie stara, ale rzadko spotykana odmiana nerecznicy samczej. Niestety nic nie wiadomo o jej pochodzeniu.
Jest paprocią średniej wielkości, dorastającą do 40-60 cm.. Liście wąskie, sztywne, wyprostowane. Boki i końce z pierzastymi zakończeniami, co nadaje jej puszystego wyglądu. Jest ciekawą odmianą do sadzenia na pierwszym planie mniejszych rabat .
Rozmnażana jest najczęściej przez podział, ale z tego co widzę także powtarza cechy z wysiewu zarodników. Warunki uprawy jak u innych odmian gatunku Dryopteris filix-mas.
U mnie przyrasta dość wolno.
Dryopteris filix- mas Lloydii, jedna z ładniejszych, bardziej ozdobnych form nerecznicy samczej. Rosną w dość mocnym cieniu, ale rankiem dochodzi do nich nieco promieni słonecznych.
Te same egzemplarze, które widać na zdjęciu powyżej, tym razem podczas wiosennego rozwoju
Rosnąca obok Dryopteris filix-mas 'Lloydii', Woodwardia unigemmata tak się rozrosła,, że obu kęp niemal nie było widać. Wykopałam jedną, podzieliłam i przesadziłam na stanowisko w innej części ogrodu. Druga została na dawnym miejscu i widać tylko jej górną część: