Athyrium filix femina 'Plumosum'
Wietlica samicza 'Plumosum'
ang .Plumose Lady Fern
Nazwą 'Plumosum' objęto grupę odmian wietlicy samiczej , różniących się od gatunku wyglądem frondów - są one pierzaste, co nadaje paprociom lekkiego, delikatnego wyglądu. Prócz wydzielonych odrębnie odmian, charakteryzujących się odmiennym nasileniem tej cechy (na przykład opisana w naszej bazie
Athyrium filix-femina 'Plumosum Druery'), spotykać możemy rośliny sprzedawane pod ogólną nazwą 'Plumosum' o nieco mniej ozdobnych , ale jednak pierzastych liściach.
Podobnie, jak u gatunku, jej łamliwe, jasnozielone frondy osiągają wysokość 50-70 cm i lekko przewieszając się , tworzą wazowe kępy rozszerzające się ku górze .
Także wygania ma podobne : lubi stale wilgotna, kwaśną glebę a stanowisko, gdzie rośnie powinno być co najmniej półcieniste. Z własnych obserwacji zauważyłam, iż gorzej niz gatunek, czy jej kuzynka "Plumosum Druery' znosi wysokie temperatury. Podczas ubiegłego sezonu, gdy
termometry odnotowywały niemal 40C, jej frondy rudziały, mimo wilgoci w nogach. Takich zmian na rosnącej obok 'Plumosum Druery' nie widziałam.
Jako odmiana wietlicy samiczej, nie powinna wymarzać w naszych polskich ogrodach , ale pomna doświadczeń sprzed 4 lat, rzuciłam na nią kilka świerkowych gałęzi. Po zimie, wystartowała jako jedna z ostatnich paproci, zostając daleko w tyle za nerecznicami, czy paprotnikami.