Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/05/10 22:18 #320475

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29235
Blechnum penna-marina ... przez wiele lat nie mogłem jej utrzymać, a teraz jak się zakotwiczyła, to rozrasta sie zbyt mocno ;)
\

Czy ma ktoś odmianę 'Cristata'... chętnie kupię lub wymienię...bo tez kiedyć mi zanikla.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, jugo, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/06/16 17:38 #323169

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33779
Mój podrzeń nadmorski, ma się świetnie. Jego ciemnozielone liście, ładnie kontrastują z rosnącą ponad nim, delikatną jak chmurka nerecznicą samiczą 'Linearis Polydactylon'

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

--=reklama=--

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/09/16 19:39 #328478

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 17032
Ciekawy sposób na wyeksponowanie a jednocześnie ujarzmienie nazbyt ochoczo rozrastającego się podrzenia nadmorskiego... w ogrodzie Marka zwyc

Zdjęcia z 14.09.2024

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, jugo, Franusiowa, GosiaM, ewacz, DorotaZ

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/09/16 22:51 #328502

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 73999
Monia, to jest jakieś kamienne koryto?

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/09/16 23:29 #328505

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 17032
Dokładnie tak... korytko/ bloczek... jak się domyślam, wytwór rąk Marka... i takich korytek w ogrodzie dostrzegłam kilka
Na pierwszej fotce dokładnie to samo korytko z podrzeniem, tyle że z drugiej strony i przysłonięte wielce dorodną paprotą... na drugiej takież korytka z klonami palmowymi :woohoo:

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2024/09/17 00:00 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, halszka, ewacz, janka.p, Borislava.Kirilova

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/10/29 20:50 #331462

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 73999
Blechnum penna-marina niemal całkowicie zasypane liśćmi klonu jest gotowe do zimowania:

fot. 29.10.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, ewacz, janka.p, Borislava.Kirilova

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2024/12/31 18:18 #334587

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 67135
Podrzeń nadmorski u progu starego roku ... fot. 30.12.2024

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, ewacz, DorotaZ, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2025/01/01 11:20 #334628

• Wincenty
  • Wincenty Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 136
Dzień dobry, po dłuższej przerwie!
Moja penna-marina w części paprociowo-mszastej.

Mam też bardzo grzecznościową prośbę do forumowiczów. Blechnum penna-marina obok różnych odmian Polypodium cambricum to moja ukochana paproć. Jadą do mnie jeszcze dwie inne odmiany(Blechnum penna-marina subsp. alpina i jej forma 'Paradise Form', ale bardzo poszukuję odmiany 'Firecracker' oraz 'Cristatum'. Gdyby ktoś zechciał się podzielić, byłbym bardzo wdzięczny. Mogę zaoferować Polypodium cambricum, Polypodium cambricum Richard Kayse lub Paprotnik szczecinkozębny 'Rotundato Cristatum'. Przepraszam za prywatę!
Ostatnio zmieniany: 2025/01/01 11:26 przez Wincenty.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, ewacz, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2025/01/02 11:11 #334682

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29235
Wincenty, jeżeli 'Cristata' mocniej się u mnie rozrośnie, to latem może zrobilbym sadzonkę, a 'Firecracker'..jest delikatniejsza i u mnie nie przetrwała zimy, z tego co pamiętam u Poli było podobnie.

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2025/01/02 18:48 #334704

• Wincenty
  • Wincenty Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Dziękuję i oczywiście poproszę:)

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2025/01/10 16:43 #335068

• Wincenty
  • Wincenty Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Blechnum penna-marina subsp. alpina 'Paradise Form' oraz Blechnum penna-marina subsp. alpina. Dziś przybyły od Les jardins d'écoute s'il pleut. Paradise jest widocznie mniejsza przez co bardziej ciemna. Spróbuję je w tym roku rozmnożyć.

Ostatnio zmieniany: 2025/01/10 17:08 przez basik. Powód: kursywa, wprowadzenie zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, basik, ewacz, Borislava.Kirilova

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2025/01/10 17:06 #335070

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 67135
Fajne sadzonki przyszły. Zamawiałeś u nich coś jeszcze, czy tylko podrzenie?
pozdrawiam Basia

Podrzeń nadmorski (Austroblechnum penna-marina/ Blechnum penna-marina) - gatunek i odmiany 2025/01/10 17:53 #335071

• Wincenty
  • Wincenty Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Kupowałem bodajże 3 razy wcześniej. Nigdy nice było problemów. Tym razem polowałem tylko na podrzenie nadmorskie.
Za tę wiadomość podziękował(a): basik
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.198 s.