Wojtku... 'Sarina' i 'Juanita' są podobne, bo pochodzą od tych samych rodziców... z krzyżówki
Rh 'Cecile' x
Rh 'Gibraltar'... zatem
kwiaty obu azalii są
bardzo duże... oba
różowe... oba ze
złocistą plamką... oba
z pofalowanym brzegiem... powiadasz, że prawie identyczne, jednak w pewnym stopniu się różnią i te różnice - w miarę moich skromnych możliwości, bo na żywo widziałam tylko jedną z tych azalii - postaram się wypunktować:
>
Kwiaty 'Sariny' są
większe... średnica pojedynczego kwiatu sięga niemal 10 cm! a ściślej wymierzono ją w zakresie 7-9,5 cm... tymczasem u 'Juanity' średnica ta wynosi 6,5-7,5 cm.
>
Barwa podstawowa 'Sariny' jest
cieplejsza, w fazie pąka przebijają się tony pomarańczowe, natomiast po otwarciu kwiaty owszem są różowe, ale w tonacji łososiowej... o kolorystyce 'Juanity' mówi się natomiast wyłącznie w kontekście ciemnego różu.
>
Plamka na górnym płatku 'Sariny' jest
mniejsza i pomarańczowa,
wyraźnie widoczne są też
cętki... podczas gdy u 'Juanity' plamka jest rozmyta i obejmuje niemal cały płatek, przechodząc od złocistej żółci w centrum po pomarańcz na obrzeżach.
Jeśli chodzi o mnie, to widziałam tylko 'Sarinę'... z 'Juanitą' zaś - niczym z gąską - już się w Powsinie witałam, ale ostatecznie przywitałam się... z tabliczką, która mylnie stała przy innej Hachmannowej azalii, Fabioli... uwielbiam takie pomyłki w ogrodach botanicznych... taa...
Porównajmy zatem foty z forumowych zasobów... 'Sarina' po lewej (w OB w Powsinie), 'Juanita' po prawej (w ogrodzie Doroty dodad)
Ofkoz proporcji w ten sposób wyważyć nie sposób... a i ocena barwy różowej prowadzi na manowce, bo z tych dwóch zestawionych bardziej różowa zda mi się fotografowana przeze mnie 'Sarina'... jedynie kwestia wielkości i wybarwienia plamki na górnym płatku wydaje się dobrym tropem, pozwalającym rozróżnić te dwie azalie
Co jednak, gdy wzrok kompletnie zawiedzie i nadal nie będziemy w stanie rozeznać, która azalia jest która? Wtedy... zdajmy się na węch
> 'Sarina'
delikatnie pachnie... zapach 'Juanity' jest (ponoć) niewyczuwalny
Ofkoz można też porównać same krzaczki, jeżeli mamy pewność, że są w tym samym wieku
> 'Sarina' odznacza się
mniejszym wigorem i po 10 latach osiąga około 1,20 m wysokości przy 1,40 m szerokości... 'Juanita' odpowiednio około 1,40 m przy 1,60 m
I teraz
Wojtku... zadania na wiosnę: pofocić w dużej ilości i pąki, i kwiaty, i młode liście, (jesienne zresztą też) u obu azalii... wszystko to w zbliżeniach, jak to pięknie potrafisz... a następnie udostępnić nam zestawienia jednych z drugimi... oraz... popociągać nosem przy obu azaliach i o wnioskach takoż zaznajomić