– gatunek drzewa z rodziny sosnowatych (Pinaceae). Pochodzi z Grecji, obecnie jest uprawiana w wielu krajach Europy oraz w USA.
Morfologia Pokrój
Drzewo w swojej ojczyźnie dorastające do 40 m wysokości. Masywne konary wyrastają nisko nad ziemia i dość łatwo ulegają złamaniom. Pień często jest powyginany.
Kora
Matowoszara, już u młodych drzewek pęka gęsto i głęboko, tak, że powstają na niej charakterystyczne kwadratowe guzki.
Liście
Ułożone promieniście wokół pędu sztywne igły o długości 2-3 cm. Ich górna powierzchnia jest błyszcząca, zielona, na dolnej są dwa białe, równoległe paski. Brzeg skórzasty, matowy.
Szyszki
Dość duże, stojące o długości do 15 cm. Ich łuski wspierające odchylają się do dołu.
Wolnorosnąca odmiana powstała z czarciej miotły znalezionej przez Grega Williamsa (USA). Często katalogowana jako Abies cilica.
Pokrój spłaszczony, gniazdkowaty. Bardzo gęsta budowa. Igły wygięte ku górze jasnozielone. Przyrost roczny: 5-6 cm Wymiary po 10 latach: 20x60 cm Wymagane stanowisko: słońce, półcień
To karłowy krzew płożący o nieregularnym pokroju.
Z wiekiem może się wypiętrzać ,co doskonale widać na zdjęciu Basi.
U mnie mimo że jest starsza nie wypuszcza takiego wierzchołka.
Roczny przyrost to 5-10 cm
To jeszcze moja 'Meyer's Dwarf' ... jak widać najpopularniejsza odmiana jodły greckiej
W tym roku ładnie się zagęściła i zwraca na siebie uwagę. Ale posadziłem ją na skalniaku więc chyba będzie cięta,
bo chociaż karłowa nie ma dla niej tam tyle miejsca aby rosła swobodnie.