Nie znalazłem takiego wątku, a sądzę, że wiele osób ma ten problem.
Kupiłem ładny (moim zdaniem) egzemplarz, ale sprzedawca nie znał nazwy odmiany.
Mam pewne "podejrzenia", ale proszę o pomoc w identyfikacji.
Ostatnio zmieniany: 2021/06/03 09:17 przez JacekW.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Też stawiam na jakąś odmianę shirasawanum .Wydaje mi się że klony są bardzo ciężkie do identyfikacji.
Wybarwienie liści zależne jest od pory roku i stanowiska na jakim rośnie.Jest kilka takich charakterystycznych,
które dość łatwo dają się rozpoznać ,ale wiele też jest podobnych,różniących się niuansami.
Wydaje mi się, że ciężko zidentyfikować odmianę po tych zdjęciach- tak naprawdę, nie można nawet doliczyć sie, ilupalczaste są liście. Jak wyglądał wiosną ? Z kiedy są te fotki? Jaki jest kolor młodych przyrostów?
Ja mam do zidentyfikowania klonik, który bardzo powoli rośnie. Posadzony był 6 (!!!) lat temu a przyrósł tylko 40-50 cm. Wiosną liście są różowawe, tak samo, jak młode, obecnie rozwijające sie listki.
Słabo rozkłada się na boki, rośnie raczej kolumnowo (nie przycinam go)
Polu, jak dla mnie to 'Marlo ' lub 'Beni-Shichi-Henge' . Są to klony , które mają zielone liście z białą obwódką , a różowe liście występują sporadycznie . W jednym roku jest ich mniej , w innym więcej ..Pokrój jest zwieszający , więc to nie 'Butterfly' bo ten ma bardziej wzniesiony .
Beata
Wydaje mi się, że ciężko zidentyfikować odmianę po tych zdjęciach- tak naprawdę, nie można nawet doliczyć sie, ilupalczaste są liście. Jak wyglądał wiosną ? Z kiedy są te fotki? Jaki jest kolor młodych przyrostów?
.
fotki robione tego samego dnia 2021/06/06
Drodzy moi!
Czy ktoś ma pomysł, co za klona palmowego posiadam? Rośnie u mnie od listopada 2016 (łup z wyprzedaży w Jucce) ale niestety zapodziałam labelkę... Przejrzałam to i poprzednie forum, czy gdzieś o nim nie pisałam, podając nazwę, ale nie... (chyba czas się przełamać i założyć wątek , przydaje się w takich przypadkach ).
Przez te lata przyrósł niewiele, pień i gałązki ma ciemnobordowe, niemal czarne. Liście bordowe, jesienią podbarwiające się na czerwono.
Przejrzałam bazę, ale nic mi nie pasuje...
2019 wiosna
aktualne: