Też stawiam na jakąś odmianę shirasawanum .Wydaje mi się że klony są bardzo ciężkie do identyfikacji.
Wybarwienie liści zależne jest od pory roku i stanowiska na jakim rośnie.Jest kilka takich charakterystycznych,
które dość łatwo dają się rozpoznać ,ale wiele też jest podobnych,różniących się niuansami.
Wydaje mi się, że ciężko zidentyfikować odmianę po tych zdjęciach- tak naprawdę, nie można nawet doliczyć sie, ilupalczaste są liście. Jak wyglądał wiosną ? Z kiedy są te fotki? Jaki jest kolor młodych przyrostów?
Ja mam do zidentyfikowania klonik, który bardzo powoli rośnie. Posadzony był 6 (!!!) lat temu a przyrósł tylko 40-50 cm. Wiosną liście są różowawe, tak samo, jak młode, obecnie rozwijające sie listki.
Słabo rozkłada się na boki, rośnie raczej kolumnowo (nie przycinam go)
Polu, jak dla mnie to 'Marlo ' lub 'Beni-Shichi-Henge' . Są to klony , które mają zielone liście z białą obwódką , a różowe liście występują sporadycznie . W jednym roku jest ich mniej , w innym więcej ..Pokrój jest zwieszający , więc to nie 'Butterfly' bo ten ma bardziej wzniesiony .
Beata
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Wydaje mi się, że ciężko zidentyfikować odmianę po tych zdjęciach- tak naprawdę, nie można nawet doliczyć sie, ilupalczaste są liście. Jak wyglądał wiosną ? Z kiedy są te fotki? Jaki jest kolor młodych przyrostów?
.
fotki robione tego samego dnia 2021/06/06
Drodzy moi!
Czy ktoś ma pomysł, co za klona palmowego posiadam? Rośnie u mnie od listopada 2016 (łup z wyprzedaży w Jucce) ale niestety zapodziałam labelkę... Przejrzałam to i poprzednie forum, czy gdzieś o nim nie pisałam, podając nazwę, ale nie... (chyba czas się przełamać i założyć wątek , przydaje się w takich przypadkach ).
Przez te lata przyrósł niewiele, pień i gałązki ma ciemnobordowe, niemal czarne. Liście bordowe, jesienią podbarwiające się na czerwono.
Przejrzałam bazę, ale nic mi nie pasuje...
2019 wiosna
aktualne:
Beato, zastanawiałam sie nad tym, ale:
a) wydaje się, że mój ma nieco węższe blaszki liścia niż Atropurpureum
b) Atropurpureum (przynajmniej na zdjęciach) nie ma aż tak ciemnych gałązek, a mój ma niemal czarne, nawet młode przyrosty od razu mają ciemną barwę
c) Atropurpureum raczej bym nie kupiła, bo wiem że rośnie duży, a ja nie mam aż tyle miejsca
Może się mylę...
Na zdjęciu z dnia zakupu mam nawet uwidocznioną jego etykietę, ale... od tył!