Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Formowanie i pielęgnacja kloników palmowych i japońskich

Formowanie i pielęgnacja kloników palmowych i japońskich 2024/08/12 08:30 #326521

• harwi
  • harwi Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 1
Witam, kupiłem jakiś czas temu klon "osakazuki", który jest posadzony w donicy i z biegiem czasu coraz bardziej więdną mu liście. Podlewany jest regularnie, nie stoi w pełnym słoncu, nie ma mocnego wiatru. Obok stoja dwa inne klony i nie ma z nimi żadnego problemu. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może mu dolegać i jak go uratować?

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Formowanie i pielęgnacja kloników palmowych i japońskich 2024/08/13 11:04 #326576

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4987
harwi napisał:
Czy ktoś ma jakiś pomysł co może mu dolegać i jak go uratować?

On wygląda na przypalonego słońcem/przesuszonego. Od dawna jest u Ciebie? Roślina może odreagowywać kilka tygodni, nie zawsze to wychodzi od razu. To może też być reakcja stresowa na zmianę stanowiska, rośliny są na to wraźliwe, nawet jak nie mają ruszanych korzeni. Które, swoją drogą, trzeba obejrzeć, czy bryła jest dobrze przekorzeniona i w drugą stronę, czy nie mają za ciasno i czy nic się w nich nie zalęgło. Poza tym zawsze można opryskać/podlać preparatem typu ashai.

--=reklama=--

Formowanie i pielęgnacja kloników palmowych i japońskich 2024/08/16 21:53 #326691

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48193
Wiola! Nie wiem, nie znam się na klonach, ale miałam dwa i je straciłam właśnie w ten sposób, że zaczęły mi od brzegów zasychać liście, a potem gałązki i poszły całe obydwa. Ja podejrzewałam uszkodzenie korzeni przez szkodniki plus susza latem.
Ostatnio zmieniany: 2024/08/16 21:56 przez takasobie.

Formowanie i pielęgnacja kloników palmowych i japońskich 2024/11/09 09:46 #332043

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33614
Moje klony palmowe tnę co roku, nawet po kilka razy w sezonie, gdy wypuszczają za długie pędy. Nic sobie z tych zabiegów nie robią, rosną bez problemów.

'Katsura' - przycinam tak, żeby miał kolumnową formę

'Emerald Lace' - ten to szaleniec jest. Dwa-trzy razy w roku przycinam jego zapędy.

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, nelu-pelu, a.nia, Katarzyna2021
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: basik, wojtek
Czas generowania strony: 0.154 s.