Szarłat zwisły
Amaranthus caudatus
Szarłat zwisły jest rośliną jednoroczną z rodziny szarłatowatych Amaranthaceae, pochodzi z Azji Środkowej.
Na świecie występuje około 90 gatunków amarantusa rozproszonych w tropikalnych i subtropikalnych obszarów Ameryki, Afryki i Azji.
Szarłaty należą do najstarszych roślin uprawianych jako zboża. Nasiona szarłatu są bogate w skrobie, olej i białko,
były wykorzystywane przez Indian do celów spożywczych, dziś wykorzystuje się je jako mąkę lub kaszę w diecie bezglutenowej.
Wysokość: około 1 metra.
Łodyga: ciemnoczerwona, silnie rozgałęziona.
Liście: dość duże, całobrzegie, w kolorze zielonym lub purpurowo czerwonawym.
Kwiaty: drobne amarantowo-czerwone lub ciemnoczerwone zebrane w długie, zwisające, rozgałęziające się i zbite kłosy.
Stanowisko: wymaga gleby żyznej, próchniczej oraz słonecznego stanowiska.
Rozmnażanie: przez wysiew nasion w kwietniu do inspektu; można siać również wprost do gruntu na początku maja.