Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rozmnażanie iglaków poprzez siew nasion

Rozmnażanie iglaków poprzez siew nasion 2024/01/31 11:21 #311276

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6611
Próbowaliście rozmnażać iglaki z nasion? zarowk Wiadomo, że siewki odmianowych drzew nie powtórzą wszystkich cech rodziców, ale z drugiej strony jest szansa na coś fajnego, nowego, a przynajmniej na nowe doświadczenie ogrodnicze :lol:

Ja wczoraj z nudów rozebrałam kilka szyszek świerka kaukaskiego, nie wiem, której odmiany, a mam dwie, i dalej już nie mogłam się oprzeć wyłożeniu ponad 100 nasionek na mokry ręcznik papierowy krecigl Na szczęście niektóre szyszki były puste :lol:

Zupełnie się do tego nie przygotowałam, poszłam na żywioł.

Czy już mogę czuć się szkółkarzem z setką Picea orientalis na stanie rotfl czy raczej nasiona nie wykiełkują, bo zgniją lub wyschną, mimo moich starań utrzymania ich przy życiu? think:

W razie niepowodzenia, mam jeszcze kilka szyszek na jednym ze świerczków. Drugi miał tylko jedną marnej jakości szyszkę, bez pełnych zdrowych nasion.

Nasiona pęcznieją pod folią na lekko ciepłej podłodze. Wietrzę, a jutro mam zamiar cały zestaw nasion przenieść na glebę.

Update: Nasiona są w glebie :-)
Ostatnio zmieniany: 2024/02/02 08:19 przez Siberia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Rozmnażanie iglaków poprzez siew nasion 2025/01/24 08:33 #335498

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13205
Ja kiedyś wysiałam nasiona pini, rosły w doniczkach ze dwa lata po czym przesadzone do gruntu nie przeżyły pierwszej zimy.
Ale mam nadzieję, że pinia którą zeszłej wiosny przesadziliśmy od swata jednak da radę :nie_wiem (ma około 7 lat i on wysiał nasionko po czym rosła u niego w ogrodzie)

PS. Szukałam osobnego wątku ale nie znalazłam :( Czy u nikogo nie rośnie?
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2025/01/24 08:37 przez nowababka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Katarzyna2021

--=reklama=--

Rozmnażanie iglaków poprzez siew nasion 2025/01/24 10:31 #335501

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6611
Moje wysiewy z poprzedniego postu zdewastowały jakieś zwierzęta i nie mam pojęcia, czy gdzieś kiełkuje jakieś małe świerczątko. Raczej nie, ale będę miała oczy otwarte :-)

Rozmnażanie iglaków poprzez siew nasion 2025/01/24 13:49 #335511

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26071
Rozmnażałam iglaki a gałązek ale z nasion korzystam z tych które wysiały się same. Dawno temu wysiałam świerki ale porozdawałam. U mnie został jeden i rośnie ale taki pospolity :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Rozmnażanie iglaków poprzez siew nasion 2025/01/25 08:00 #335544

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 10888
Ja mam bardzo dużo cyprysików z nasion , wielkich , kilkumetrowych . Kiedyś je specjalnie wysiewalam , a teraz wyrywam tysiace siewek z ogrodu , drogi , parkingu , wszędzie się sieją . Rozdaję turystom , a i dziewczynom z forum wysyłałam . Najładniejsze mam z cyprysika lawsona Waterfall. Jest bardzo sznurkowy , a pędy są długie , nie jak u np. Tui olbrzymiej Whipcord.. Siewki są różne , zielone , niebieskie , żółte , zwisające , czy kolumnowe . Zdjęcia zrobię później , bo mam żywopłot z tych samosiewów ,.A to inna siewka z Waterfalla . Chyba ją wytnę , bo wysusza podłoże , a wokół rosną hosty i paprocie .

Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, basik, wojtek, janka.p, Katarzyna2021
Moderatorzy: basik, wojtek
Czas generowania strony: 0.119 s.