Magdo, dziękuję za tak miłe słowa,
ogród park to właśnie to, co chcę osiągnąć. Dla mnie ogród ma być ciekawy. Nigdy nie przejmowałem się zasadami, bo nie był to ogród przydomowy, który musi wyglądać idealnie. Sadziłem według uznania, bawiłem się tym
Każda część powstawała osobno, stosowałem się wtedy do porad, jak powiększyć optycznie mały ogród. Dopiero teraz staram się to połączyć w całość. Jednak do dziś jak ktoś przyjedzie, to najpierw pyta, który ogród jest mój.
Może zimą z nudów narysuję plan, ale to będzie bardzo skomplikowane
Ścieżki to udeptana ziemia, nie miałem lepszego pomysłu, kiedyś może posieję tam trawę albo wyłożę kostką.
Miłko, od wiosny do jesieni masz pięknie
Natomiast zimozielonych warto dosadzić. Nie wszystkie są olbrzymie, na przykład azalie, a dodają uroku. Wszystkich iglaków można nie lubić, ale cisy polecam, można je ładnie formować.
Ino, teraz chciałbym trochę śniegu, myśli mam zajęte nadchodzącymi świętami. Od stycznia zacznę odliczanie do wiosny
Żaneto, 3 metry to wcale nie małe, w liściastych jest z czego wybierać, krzewuszki, jaśminowce, kaliny, tawuły i wiele więcej. Z iglaków polecam szczególnie cisy. Są ładne odmiany kolumnowe.
Gosiu, dziękuję
. O domku na razie nic nowego nie wiem. Za to we wtorek geodeta będzie wyznaczał, na wniosek sąsiada, nowe granice działki. Mam nadzieję że żadnych nasadzeń nie będę musiał z tego powodu likwidować.
Geniu, mam nadzieję że dzięki wspomnieniom zima szybciej minie. Jeszcze wiosna, później będę wspominał lato
Danusiu, rarytasów mam niewiele, sadzę raczej sprawdzone odmiany. Klony początkowo uważałem za wrażliwe, ale rosną bez problemu