Katarzyno znane mi internetowe opisy piwonii z serii
Coral są dość lakoniczne i nie zawierają jednoznacznych informacji pozwalających na ferowanie tak daleko idących wniosków, iż pokazywane w naszym wątku peonie są pomylone.
W szczególności dotyczy to cechy jaką jest występowanie lub też brak pąków bocznych.
American Peony Society w zakładce „Peony Registry” w opisie piwonii Coral Sunset faktycznie podaje informację o jednym pąku na łodydze, jednak opisy odmian w tym rejestrze często pozostawiają wiele do życzenia. Sami przekonaliśmy się już o tym w przypadku niewłaściwej fotografii jednej z odmian.
Dużo lepsze (dokładniejsze) opisy odmian znajdziemy na stronie APS w zakładce poświęconej
Award of Landscape Merit Peonies
Jest tam bardzo szczegółowo opisanych ponad 40 odmian piwonii. W akapicie poświęconym
Coral Sunset zawarta jest wyraźna wzmianka o pąkach bocznych, przedłużający okres kwitnienia tej odmiany, i kwiatach w różnych stadiach rozwoju występujących na tej samej roślinie. Z tego co zauważyłem w wątku praktycznie u wszystkich forumowiczów można dostrzec na fotkach pąki boczne.
Moim zdaniem występowanie pąków bocznych u odmiany Coral Sunset w dużej mierze zależy od warunków uprawy. Ja moją mateczną roślinę podzieliłem i posadziłem też na innym, dużo gorszym stanowisku. Myślałem że będzie się prezentowała równie dobrze co w podstawowym miejscu. Tymczasem rośnie dużo słabiej i ma w zasadzie wyłącznie pojedyncze kwiaty na łodydze…
Jeśli chodzi o pąki boczne na Coral Charm to u mnie one nie występują. W tabeli opisujesz, że Coral Charm ma mieć ich dużą ilość. Ja w APS takiej informacji jednak nie widzę. W innych źródłach też tego nie odnajduję. Mam więc prośbę o źródło tej informacji. Wydaje mi się bowiem, że jest dokładnie odwrotnie…
Ja mam obydwie odmiany „Coral Sunset” i „Coral Charm”. Ale ta druga rośnie od kilku lat na bardzo słabym stanowisku i kiepsko kwitnie. Cały czas mam w planach jej przesadzenie ale jakoś mi to nie wychodzi
O wielkości, barwie i kształcie kwiatów trudno mi się więc wypowiadać bo porównanie może być niemiarodajne. Za to dwie inne cechy obydwu odmian ewidentnie zauważam u siebie w ogrodzie. Liście Coral Sunset są większe i szersze (roślina jest „pełniejsza”, mniej drobno wycięta) niż u Coral Charm. Przejrzałem zdjęcia forumowe Coral Charm i łatwo tą cechę zauważyć na fotkach Edyty, ale też u innych forumowiczów.
Kolejną cechą jest to, że Coral Sunset jest wcześniejsza od Coral Charm. U mnie w ogrodzie się to potwierdza. Zastanawiałem się nad wojsławicką Coral Sunset czy nie jest pomylona, ale obok rosła Coral Charm i była wyraźnie późniejsza, wiec raczej by się zgadzała.
Jedyne zdjęcia w naszym wątku, które budzą moją wątpliwość to te od Pawła Chestera. To raczej na pewno nie jest Coral Sunset. W APS w opisie Coral Charm jest napisane że płatki stają się węższe i stopniowo wznoszą się w stronę środka kwiatu, co odpowiada roślinie prezentowanej przez Chestera … jednak na podstawie samego zbliżenia pojedynczego kwiatu trudno przesądzić czy to Coral Charm, widok liści trochę by pomógł. Ale trzeba pamiętać, że jest jeszcze Coral Supreme siostrzana odmiana Coral Charm, chyba najrzadziej uprawiana z
Corali.
Nie można też zapominać o Pink Hawaiian Coral. Uprawiam ją w ogrodzie i łatwo rozróżniam od innych
Corali po tym, że startuje bardzo wcześnie, w ogóle najwcześniej ze wszystkich moich piwonii bylinowych. Jak inne
Corale dopiero wychodzą ona ma już kilkanaście centymetrów wysokości. Ale same kwiaty też są bardzo podobne do pozostałych
Corali.