Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2017/11/21 20:31 #94827

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Owoce konwalii majowej w lipcu.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2018/06/12 14:11 #121744

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28964
Convallaria keiskei 'Shiro Shima Fu'. Przez pierwsze lata miała tylko 2 liście, a rośnie już chyba 4 sezon . W tym roku wyraźny postęp, ale na kwitnienie muszę jeszcze poczekać ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edulkot, nelu-pelu, basik

--=reklama=--

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2018/08/16 23:09 #128605

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72981
Zaczęłam nieco ograniczać swoje konwalie majowe. Bardzo sie rozrosły a ciągły niedostatek wody w Jędrzejówce zmusza mnie do eliminowania zbyt rozrośnietych, pospolitych roślin. Wykopuję je więc po trochu, rozdaję chętnym a resztę przesadzam nad rzekę, pod świerki.
W tej chwili, konwalie majowe mają zielone owoce

fot.16.08.2018r
.

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/04/12 18:12 #157268

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Poll napisał:
Zaczęłam nieco ograniczać swoje konwalie majowe. Bardzo sie rozrosły a ciągły niedostatek wody w Jędrzejówce zmusza mnie do eliminowania zbyt rozrośnietych, pospolitych roślin.

Także konwalia majowa Albostriata wybujała już nadmiernie, więc kilkadziesiąt kłaczy musze wykopać.
Wiosenne rozwijanie liści, to dla mnie jedna z najciekawszych chwil wiosny

fot.07.04.2019r.
.

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/04/25 21:07 #158711

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
Konwalia majowa jest niezbędna w każdym ogrodzie. Sprawia,ze ogród jest nasz, że wspominamy poprzednie pokolenia ogrodników, bo oni także mieli je w swoich ogrodach. Nasze mamy, babcie, wujkowie. Towarzyszą nam w ważnych uroczystościach wiosennych rodzinnych... Ciesze się, ze już się pojawiają...

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/05/01 01:28 #159523

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
W moim ogrodzie też roznosi sie słodki zapach konwalii. :mniam Choć, gdy sie puści je samopas, potrafia wleżć w każda dziurę, nie mogłabym całkiem zresygnowac z ich uprawy.
Kwitnie zarówno gatunek konwalii majowej, jak i odmiany - 'Albostriata', 'Polish Beauty' i 'Golden Slippers' (zółtolistna)

30.04.2019r.
.
Ostatnio zmieniany: 2019/05/01 02:32 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, tabaaza

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/05/02 20:16 #159805

• tabaaza
  • tabaaza Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane podziękowania: 2314
Hejka! :P
U mnie dopiero wyłażą. Gatunek, 'Hardwick Hall', 'Albostriata' i 'Polish Beauty' ( tych dwóch ostatnich odmian przyznam szczerze nie odróżniam - niby na PB paski wyraźniejsze i dłużej się utrzymujące ale w miejskich warunkach liście obu odmian wyglądają latem tak samo ).

Zastanawiam się leniwie nad zakupem żółtolistnych, podkreślam tę złocistość. Żadnych latem zieleniejących do koloru żabiego, żadnych z "odcieniem złocistym" i w kolorze "zieleni majowej". Może być kolorek chartreuse, byle utrzymywał się przez cały sezon.
Pozdrówka
Tabs :kot
Za tę wiadomość podziękował(a): Kuklik

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/05/15 14:49 #162033

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No i doczekałem :kibic . po kilku latach uprawy zakwitła Convallaria keiksei 'Shiro Shima Fu'...a już myślałem że one niekwitnące jakieś :lol: :glupek

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, mirdem, edyta, takasobie, nowababka, basik, Kuklik

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/11/29 13:11 #183455

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
W miejscach, gdzie nie pozrywałam do wazonów kwiatów konwalii majowej, pozostały czerwone owoce:

Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, nowababka, basik

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/12/15 23:20 #184356

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 65153
Konwalia majowa 'Polish Beauty' tak szalała na rabacie, że dostała eksmisję do dzikiej części ogrodu, gdzie może grasować do woli, nie drażniąc właściciela :lol:

fot.maj.2019
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edulkot, nowababka

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2019/12/16 08:54 #184365

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Basiu :przytulam tylko pozazdrościć. Dzika część ogrodu, to ewenement na naszym forum...chyba? :lol:

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2020/04/24 23:44 #198152

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Wydałam w tym roku wojnę konwaliom, bo tak się rozrosły, że wlazły mi we wszystkie rośliny. Myślę, ze to będzie ciężka i długa batalia. krecigl
Nie piszę tu tylko o gatunku konwalii majowej, ale także o ciekawych skądinąd odmianach. Cel: ograniczenie i zamknięcie konwalii na terenie wielkości kastry murarskiej. Nie chce się ich pozbywać całkowicie, bo jednak mają swój urok.

W tej chwili wszystkie konwalie już rozwijają liście a niektóre nawet pokazują pąki kwiatowe

fot.24.03.2020r.
.
Ostatnio zmieniany: 2020/04/24 23:45 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, nowababka, wojtek

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2020/05/28 18:55 #202372

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 44089
Konwalia majowa 'Polish Beauty' w Wojsławicach. Tam to ciągle zwiększają areał o nowe hektary, więc z konwaliami nie muszą walczyć.
Chciałem ją kiedyś przygarnąć do swojego ogródka bo piękna jest ... ale z tego co czytam powyżej to chyba bym musiał działkę sporo sporo powiększyć :silly:

Ostatnio zmieniany: 2020/05/28 18:57 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, nowababka, basik

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2020/05/28 21:49 #202415

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5282
Mam kilka odmian konwalii, ale na zdjęciu tylko te dwie.

Rosną tu ok. 4 lat, bardzo wolno przyrastają, więc - jeszcze - uciążlwe nie są.
Bo gatunek, to wiadomo, między płytkami, w chodniku urośnie.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, nowababka

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2020/05/29 00:37 #202443

• Puszek
  • Puszek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 3848
Chyba jeszcze tu nikt nie zaprezentował konwalii majowej pełnej. Ma aż dwa pędy kwiatowe flower . gwizdac Ponownie mam ją od zeszłego roku. Poprzednia mi po paru latach po prostu zniknęła.

Pozdrawiam
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 2021/04/13 04:09 przez Puszek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, nelu-pelu

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2021/04/08 11:14 #231484

• aussik
  • aussik Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
Witam,
czy gdzieś kupię odmiany konwalii Fernwood's Golden Slippers i Shiro Shima Fu ??

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2021/04/08 13:57 #231514

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Obie te odmiany kupowaliśmy za granicą, chyba w UK i Japonii? Czasem się zdarza, ze ktoś ma nadwyżki, bo widziałam stare oferty w internetach.

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2021/04/09 09:47 #231629

• aussik
  • aussik Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
Dziękuję za odpowiedź. Zostaje mi poczekać może u kogoś pojawią się nadwyżki ☺️

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2021/04/12 17:08 #232008

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Kepa host przerośnięta konwaliami

fot. 11.04.2021r.
.

Konwalia majowa (Convallaria majalis) oraz inne gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2021/05/03 17:45 #235010

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Convallaria keiskei 'Shiro Shima Fu', gdy wznawia wegetację, wygląda niemal, jak zwykła konwalia majowa

fot.03.05.2021r.
.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.207 s.