Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/04 21:17 #319922

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Polygonatum nodosum rozpoczyna wegetacje od początku. Pierwszy kieł, który widać pobielały i leżący w głębi, został przemrożony.

fot. 02.05.2024r.
.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Ave, jugo, ewakatarzyna

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/09 18:40 #320348

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
Kokoryczka Golden Gift,pięknie zaczyna się przebarwiać.

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, VERA, Ave, nelu-pelu, Franusiowa, ewakatarzyna

--=reklama=--

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/09 21:51 #320367

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Polygonatum 'Dai Koga'...ale ja Kogi nie dam, Najwyzej mogę wymienić ;)

'Taiga'

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Ave, jugo, nelu-pelu, Shalina, janka.p, dultom, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/14 19:42 #320724

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Coś w tym jest, że rośliny przejmują cechy swoich wlaścicieli think:
W tym przypadku chodzi o wybarwienie 'Byakko'...delikatne i subtelne ;) gwizdac

Za tę wiadomość podziękował(a): th, VERA, nelu-pelu, Shalina, dultom, ewakatarzyna, Borislava.Kirilova

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/17 22:28 #320941

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Tomek Mr napisał:
Coś w tym jest, że rośliny przejmują cechy swoich wlaścicieli think:
W tym przypadku chodzi o wybarwienie 'Byakko'...delikatne i subtelne ;) gwizdac

Ten... tego... Gdybym dobrze nie znała, to może i bym uwierzyła? think: Ale, jeśli napiszmy po pollowemu, czyli prosto i na temat, bez owijania w bawełnę, to Byakko wybarwiło się... średnio. wink-3
W temacie delikatnych i subtelnych cech- Polygonatum odoratum 'Ki Chou'

fot. 15.05.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, jugo, a.nia, dultom, ewakatarzyna

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/19 16:04 #321055

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
Moje Polygonatum 'Byakko'..po zimie prawdopodobnie wypadło,wydaje mi się że podgniło.
No i taka niespodzianka.Mili goście,którzy ostatnio mas odwiedzili,przyszli z takim prezentem. :przytulam
Poproszę więcej takich gości. 2smiech

Ostatnio zmieniany: 2024/05/19 16:05 przez jugo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Elżbieta, nelu-pelu, Franusiowa, a.nia, dultom, ewakatarzyna, Borislava.Kirilova

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/19 21:04 #321091

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pan Eugeniusz wypuścił kilka sadzonek ciekawej kokoryczki. jak na razie nie za bardzo wiadomo jaki to gatunek...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Elżbieta, jugo, nelu-pelu, Franusiowa, a.nia, dultom, SantaRispetto, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/23 21:27 #321459

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Wspaniały, nasycony kolor, jestem nią zachwycona! Obawiałam się, czy mi nie zanikła, ale w końcu pokazały się te cudne liściory :kocham
Tymczasem, kwitnie Polygonatum singalilense. Gatunek ten występuje na dość ograniczonym terenie Indii i Nepalu.

fot. 20.05.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, takasobie, jugo, nelu-pelu, Shalina, dultom, ewakatarzyna

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/05/26 18:42 #321630

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polygonatum o uroczej nazwie curvistylum dla tych, o nieczystych myślach wyjaśniam, że to kokoryczka krzywoszyjkowa.
Nie wiem co prawda gdzie ma szyjkę, ale ogólnie wyraźnie jest krzywa ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, jugo, basik, a.nia, dultom, ewakatarzyna

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/06/04 14:54 #322238

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18021
Krzywoszyjkowa jest na mojej liście chciejstw... fajna jest...
ale tymczasem
Dai koga jest obłedna :kocham

Byakko dostaje białych cieni

Golden Gift zżółkła- oby nie z zazdrości 2smiech

Bettberg zakwitła ale nie zawiazała nasienników

Zaczyna szaleć kokoryczka niska

i pokazała się posadzona w tym roku kokoryczka okółkowa
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2024/06/05 08:22 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, takasobie, nowababka, jugo, zanetatacz, nelu-pelu, basik, janka.p ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/06/10 18:59 #322597

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Reklamowana przez pana Eugeniusza jako Polygonatum 'Bruce Lee'

W tej chwili wygląda już jak 'Jackie Chan'.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, jugo, zanetatacz, nelu-pelu, basik, wojtek, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/06/10 20:44 #322618

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 44020
U mnie też już raczej 'Jackie Chan' ... wersji 'Bruce Lee' nie zrobiłem :oops:

fot. 10.06.2024
Ostatnio zmieniany: 2024/06/10 20:45 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, halszka, takasobie, jugo, a.nia, ewakatarzyna

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/06/14 08:06 #322974

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polygonatum 'Golden Gift' ...wygląda na to, że to obecnie najbardziej efektowna kokoryczka w moim ogrodzie. Miałem niedawno gościa z samej Chameryki i najwięcej czasu spędził właśnie przy niej ;)
Aktualna fotka...wybarwienie ciągle się zmienia...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, Pani Bestia, jugo, basik, wojtek, Shalina, a.nia, janka.p ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/07/01 15:27 #324279

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poniewaz a nia napisała, że 'Dai Koga' jest oblędna to wstawię jeszcze jedną, aktualną fotkę ;).

I bardzo ładne polygonatum w ogrodzie Marzeny i Pawła...na razie jeden odrost, ale Marzenka dała do zrozumienia, ze następny z chęcią przekaże w dobre (moje) ręce gwizdac ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, jugo, wojtek, a.nia, dultom, SantaRispetto, ewakatarzyna, Borislava.Kirilova

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/07/01 17:11 #324288

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 819
Tomaszek ty umiesz czytać w myślaćh :kocham
Dam! Polygonatum owe to Bamboo Leaf Variegata
Ja to bym tego Jackie Chana w jasyr wzięła, niech one wszystkim paru osobom rosną na potęgę! Kurlajka~!
Ostatnio zmieniany: 2024/07/01 17:14 przez SantaRispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/07/23 00:31 #325614

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Polygonatum cirrhifolium z zielonymi owockami

fot. 16.07.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, takasobie, jugo, zanetatacz, a.nia, dultom, Katarzyna2021, ewakatarzyna

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/09/11 19:26 #328166

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Mimo niesprzyjających warunków, Polygonatum 'Kayaba Nishiki' wygląda bardzo przyzwoicie:

fot.11.09.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, halszka, takasobie, jugo, nelu-pelu, basik, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/09/11 20:04 #328177

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Faktycznie dobrze wygląda. Moje wszystkie kokoryczki z wyjatkiem 'Golden Gift' przechodzą albo przeszły już w stan spoczynku ;).

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/09/25 07:41 #328885

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Znalazłem u siebie jeszcze jedną kokoryczkę, która wyglada przyzwoicie, Polygonatum 'Byakko'

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, halszka, takasobie, janka.p, dultom, DorotaZ

Kokoryczka (Polygonatum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/10/17 21:17 #330558

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Przeniosłam Polygonatum nodosum na jaśniejsze stanowisko, a przy okazji podejrzałam, ile kłów zamierza wypuścić w przyszłym roku (jeśli znów nie powalą ich wiosenne mrozy). Mimo połowy października i kolejnych poranków z przymrozkami, wygląda świetnie.

fot. 10.10.2024r.

fot. 17.10.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/10/17 21:26 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): dultom
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.210 s.