Porzeczka krwista, uprawiana przede wszystkim jako krzew ozdobny, pochodzi z Ameryki Północnej. W Europie była uprawiana już w latach dwudziestych XIX w.
Należy do rodziny
Agrestowatych (Grossulariaceae).
Wzniesione, proste pędy, pokrywają liście, 3 – 5 klapowe, pomarszczone, od spodu biało owłosione.
Kwiaty o różnej intensywności barwy czerwonej, w zależności od odmiany. Najciemniejsze ma
'King Edward VII', a najgęściejsze
'Pulborught Scarlet'.
Owoce są wprawdzie jadalne, ale bardzo kwaśne i raczej niesmaczne. Zazwyczaj jagody są niebieskoczarne z sinym nalotem, ale bywają i kremowe.
Najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym, osłoniętym od zimnych wiatrów. Wymaga wilgotnej i żyznej gleby.
Nie ma zbyt dużych wymagań pielęgnacyjnych. Od wiosny do końca lipca nawozić przynajmniej dwa razy niedużą ilością nawozu wieloskładnikowego. Podlewać w okresach bezdeszczowych. Pędy 4-letnie i starsze wycinać, gdyż kwitną już słabo.
Łatwo ją rozmnożyć poprzez ukorzenianie sadzonek pędowych.
Nie jest całkiem mrozoodporna, w surowsze zimy mogą jej przemarzać pąki kwiatowe, a nawet pędy. Zasychające, przemarznięte pędy należy przyciąć do zdrowej tkanki.