TEMAT: Gdzie kupować paprocie? - polecani/niepolecani sprzedawcy i nasze wspólne zakupy
Gdzie kupować paprocie? - polecani/niepolecani sprzedawcy i nasze wspólne zakupy
2023/08/06 11:33 #300555
witto1
Wylogowany
Świeżak
Otrzymane podziękowania: 1
Tomek Mr napisał:
witto1 napisał:
U wietlic, które wymieniłeś barwy powinny być już u młodych sadzonek. Z czasem w zależności od odmiany są różnice w wybarwieniu czy pokroju. Ja bym to odesłał i zażądał zwrotu pieniędzy.
Według mnie kupowanie u nas kolorowych wietlic typu 'Silver Falls; 'Burgundy Lace' itd. nie ma sensu.. Szkółkarze sprowadzają rośliny z siewu, które zwykle nie mają tych cech co powinny.
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tak zamierzam zrobić. Wypiszę reklamację i nie bede juz kupował w tej firmie.
Niue chcę jednak zrezygnować z tych odmian w moim ogrodzie. Czy znasz jakąś dobrą i sprawdzoną firmę??
Pozdrawiam
Witold
Ostatnio zmieniany: 2023/08/06 11:33 przez witto1.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Gdzie kupować paprocie? - polecani/niepolecani sprzedawcy i nasze wspólne zakupy
2023/08/06 11:51 #300558
Tomek Mr
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 28926
witto1 napisał:
Niue chcę jednak zrezygnować z tych odmian w moim ogrodzie. Czy znasz jakąś dobrą i sprawdzoną firmę??
Według mnie nie ma sprawdzonych firm jeżeli chodzi o te wietlice.
Kiedyś kupiłem kilkanaście sztuk 'Burgundy Lace' ... były przecenione po 5 zł. I wyłowiłem jedną,jedyną, która była faktycznie ciemniejsza od pozostałych...być może tylko ona odziedziczyła cechy odmiany...?
Mogę Ci jesienią podesłać spore sadzonki 'Silver Falls', 'Red Beauty' i 'Burgundy Lace'...pewnie ich nie rozróżnisz, bo tak są podobne . Ale różnią się od gatunku Athyrium niponicum. są większe i lepiej się rozrastają.
Za tę wiadomość podziękował(a): witto1
--=reklama=--
2023/08/06 16:17 #300579
witto1
Wylogowany
Świeżak
Otrzymane podziękowania: 1
Tomek Mr napisał:
witto1 napisał:
Według mnie nie ma sprawdzonych firm jeżeli chodzi o te wietlice.
Kiedyś kupiłem kilkanaście sztuk 'Burgundy Lace' ... były przecenione po 5 zł. I wyłowiłem jedną,jedyną, która była faktycznie ciemniejsza od pozostałych...być może tylko ona odziedziczyła cechy odmiany...?
Mogę Ci jesienią podesłać spore sadzonki 'Silver Falls', 'Red Beauty' i 'Burgundy Lace'...pewnie ich nie rozróżnisz, bo tak są podobne . Ale różnią się od gatunku Athyrium niponicum. są większe i lepiej się rozrastają.
Bardzo chętnie skożystam z propozycji i pokryję WSZELKIE koszty. Wobec tego odezwę się we wrześniu
DZIĘKUJĘ
Pozdrawiam
Witold
2024/02/10 21:04 #312055
dultom
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 13945
U Barcikowskich jest coś takiego Polypodium Tray van Monika. Znacie taką paprotkę?
Pozdrawiam, Tomek
Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)
2024/02/10 21:47 #312060
Tomek Mr
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 28926
dultom napisał:
U Barcikowskich jest coś takiego Polypodium Tray van Monika. Znacie taką paprotkę?
Niedawno znajoma mnie pytala o tą paproć i aż wszedłem na jego stronę. Nigdy nie słyszałem o takiej odmianie, a mam w miarę aktualną knigę o Polypodium.
Na zdjęciach nie wygląda to wcale na ten gatunek...bardziej jakieś asplenium i to raczej nie zimujące. Osobiście odradzam zakupu .