Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Kisimy warzywa - ogórki, kapustę i inne

Kisimy warzywa - ogórki, kapustę i inne 2016/08/17 13:21 #20526

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13886
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Poll napisał:
Efka, całą zimę trzymasz te ogóry w plastikowych bańkach? think:
Tak jak napisała Roma, mogą sobie stać. W ubiegłym roku ostatni baniak otworzyłam do sałatki Wielkanocnej :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kisimy warzywa - ogórki, kapustę i inne 2016/08/31 12:02 #22792

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
Poll napisał:
Efka, całą zimę trzymasz te ogóry w plastikowych bańkach? think:
się wtrącę, ale na temat - moja mama od wielu lat kisi w 5 l flaszkach. Raz została jedna flaszka na drugi sezon - były super :) My w tym roku nakisiliśmy nie tylko w 5l ale i w 1l - takie malutkie ogóreczki we flaszkach po mleku. Boskie :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj


--=reklama=--

 

Kisimy warzywa - ogórki, kapustę i inne 2016/09/01 13:08 #22936

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Masz nadmiar małych pomidorów i nie wiesz co z nimi zrobić? Proponuj ę je zakisić.

Kiszone pomidory

małe pomidorki, ok. 2 kg na 4 duże słoiki
czosnek, 1-2 ząbki na słoik
koper do kiszonek
liście porzeczki lub wiśni, po listku na słoik
świeży chrzan
ziele angielskie, 2 ziarna na słoik
pieprz, 1-2 ziarenka na słoik
liść laurowy
sól

Przygotować zalewę w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody - zagotować.
Umyć dokładnie pomidory i delikatnie zrobić po około 3 nakłucia wykałaczką w skórce aby nie pękały.
Kłaść do słoików jak ogórki wraz z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą.
Odwracać do góry dnem aby się zassały. Bezpieczniej ze względu na małą ilość płynu jest pasteryzować, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie (nie doprowadzać do wrzenia) przez 15 minut, bo popękają. Pomidory można również zakisić w kamiennym garnku jak ogórki.


size=1]przepis pochodzi ze smaker.pl [/size]
Ostatnio zmieniany: 2016/09/01 13:16 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Ave
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Czas generowania strony: 0.165 s.