Krzysiu
Przepraszam ,że tak późno odpowiadam:-)
Ciastka trzeba upiec z jakiegoś dobrego przepisu na kruche ciasteczka, nie mogą to być ciastka,
które rosną ( czyli nie używamy proszku do pieczenia!).
Jeśli mają smakować , to używamy masła , ale jeśli mają być bardziej trwałe i odporne na pęknięcie,
to lepiej użyć margaryny do pieczenia .
Ja dekorowałam gotową masą cukrową , można kupić w internecie niewielkie 250 gramowe opakowania .
Polecam masę cukrową firmy Irca "Dama Top".
Masę taką wałkuje się wałkiem i wykrawa te same kształty , jakie mają ciasteczka.
Ciastko lekko zwilżamy wodą (pędzelkiem) i przyklejamy masę.
Potem można na nich naklejać przeróżne dekoracje (również na wodę).
Są masy kolorowe , ale lepiej kupić białą masę i kilka barwników żelowych , bardzo dobre i wydajne są z firmy Wilton.
Wyższa szkoła jazdy to dekorowanie lukrem tzw. "royal icing" - w internecie również są przepisy
Można w ten sposób uzyskać bardzo efektowne ciasteczka , ale pracy jest dużo więcej , trzeba trochę potrenować
)
Młoda sąsiadka na pewno sama dojdzie do najlepszych dla siebie metod dekorowania przy ...setnym ciastku wykonanym własnoręcznie .
PS . Warto kupić kilka fajnych foremek i narzędzia do masy cukrowej .