Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domowe nalewki

Domowe nalewki 2016/08/20 20:41 #21119

  • Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 707
  • Otrzymane podziękowania: 1629
hehe Romuś, oj jak ja zacznę wpisywać przepisy na nalewki to.... polewkamax
no to zaczynamy, otwieram mój zeszyt czarownicy i pierwszy przepis to...

Nalewka grejpfrutowa
2-3 różowe grejpfruty
1 pomarańcza
1 cytryna
300 g cukru
wanilia esencja
0,5 litra wódki
0,5 litra wody
trochę spirytusu na wzmocnienie (wedle uznania)
Skórka z cytryny oraz wyciśnięte soki ze wszystkich owoców wlać do słoja, dodać ostudzony syrop z wody i cukru z dodatkiem wanilii, potem wlać alkohol, zamknąć słój i odstawić na tydzień do ciemnego, nie za ciepłego miejsca i co jakiś czas potrząsać słojem. Po tym czasie przelać do butelek, można przefiltrować i odstawić na kilka dni by doszła.
Idealna dla osób dbających o linię.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Dorota 71

Domowe nalewki 2016/08/20 20:48 #21123

  • Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 707
  • Otrzymane podziękowania: 1629
na czasie, bo jeżówka teraz kwitnie a wykorzystuje się zarówno kwiaty jak i część zielną, zaś zimą taka nalewka to największy skarb :heart

Nalewka z jeżówki
Nalewka z jeżówki purpurowej pomaga w przeziębieniu, grypie, ogólnym osłabieniu i złym samopoczuciu, szczególnie w okresie przesilenia jesienno-zimowego i na wiosnę. Stosowanie ciągłe nie powinno trwać dłużej niż 6 tygodni no i można ją wlewać do herbaty, tak 2 łyżeczki.
2 szklanki spirytusu
1 szklanka wody
4-5 kwiatów jeżówki (ziele jesienią)
(wersja słodka - syrop z cukru i wody)
Kwiaty lub ziele zalać spirytusem z wodą i odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słojem, potem zlać nalew i porządnie odcisnąć ziele, zlać do buteleczki i do spiżarni.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz


--=reklama=--

 

Domowe nalewki 2016/08/20 20:56 #21124

  • Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 707
  • Otrzymane podziękowania: 1629
Nalewka na kwiatach lawendy idealna dla osób mających problemy ze snem, ale nie tylko...

40 dag suszonych kwiatów lawendy lub 1 szklanka świeżych kwiatów
4 goździki
10 owoców kardamonu
sok z 4 cytryn
skórka z połowy cytryny
1/3 laski wanilii
1 litr spirytusu lub wódki
1 litr wody
1,5 do 2 szklanek miodu
Połączyć spirytus z wodą i odstawić na dobę (jeśli używamy wódki to nie robimy tego tylko przechodzimy do następnego etapu), skórkę cytrynową sparzyć, obrać i pokroić w paseczki, laskę wanilii posiekać, wszystkie składniki (oprócz miodu) umieścić w słoju, zalać alkoholem i odstawić w widne miejsce na 2 tygodnie. Potem zawartość słoja przecedzić, składniki dokładnie odcisnąć i połączyć oba płyny. Do nalewu dodać miód, wymieszać i odstawić na miesiąc. W tym czasie często mieszać, potem przefiltrować i wlać do butelek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, zanetatacz

Domowe nalewki 2016/08/31 12:19 #22797

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
rewelacyjna jest nalewka z dzikiej róży, pigwowca z domieszką czeremchy (moja ulubiona :P )z zielonych orzechów - mnie pomaga na żołądek, wiśniówka z ziołami, porterówka - ma taki bożonarodzeniowy zapach, że do szczęścia wystarczy się nawąchać ;-).... ale przepisów nie podam, bo to niemąż produkuje. Natomiast bez problemu można przepisy znaleźć w necie, bo stamtąd je ma moja druga połowa .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Domowe nalewki 2016/08/31 12:49 #22805

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13886
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Nalewka wiśniowa z cynamonem

Ilość składników na 5 litrowy słój.

Wiśnie wydrylowane świeże lub mrożone, w ilości takiej, aby zajęły trochę więcej niż połowę słoja,
500 ml miodu
Garść suszonych śliwek,
Garść rodzynek,
kopiata łyżka cynamonu,
10-15 sztuk goździków
Cukier waniliowy
Spirytus i wódka w równych częściach, aby pół na pół zalać wiśnie do pełna.

Sposób wykonania

Wiśnie wsypać do słoja, jeśli mamy pestki po wydrylowaniu możemy dodać garść w całości.
Na wiśnie dodać pozostałe składniki, wlać miód i zalać spirytusem z wódką, tak by cały słój był pełny.
Słój zakręcić szczelnie i odstawić w ciemne miejsce, z dala od kaloryferów i innych urządzeń emitujących ciepło.
Tak niech sobie stoi co najmniej 3 miesiące.
Po tym czasie zlewamy alkohol do butelek, albo baniaczków.

Po wstępnej degustacji :diabelek odstawiamy do sklarownia :)


Ostatnio zmieniany: 2016/08/31 12:50 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Domowe nalewki 2016/08/31 12:53 #22806

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13886
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Kawówka (pyszna po prostu)

250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250 g cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego (10g - waga na opakowaniu) lub 1 laska wanilii
4 łyżki kawy rozpuszczalnej (jedna łyżka = 15 ml)
125 ml spirytusu
50 ml 2% mleka UHT, do rozpuszczenia kawy

Mleko skondensowane zagotować, dodając cukier.

Laskę wanilii przekroić na kilka kawałków, włożyć do mleka i gotować jeszcze ok. 5-10 minut. Po tym czasie wanilię wyjąć.
Jeśli używamy cukru waniliowego, dodać go pod koniec rozpuszczania się cukru.

Kawę rozpuścić w zwykłym mleku i wlać do mleka ugotowanego z cukrem.
Wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Do zimnego mleka wlać spirytus, dokładnie wymieszać i przelać do butelki przez sitko.


Z podanej porcji wychodzi ok. 600 ml kawówki.
Przechowywanie: Kawówkę można przechowywać 3 miesiące w temperaturze pokojowej, jednak lepsza jest schłodzona w lodówce w temperaturze 2 - 10ºC
(te 3 miesiące, są sprawdzone. Czy można dłużej, nie wiem, bo nigdy dłużej nie stała :zdrowko )
Ostatnio zmieniany: 2016/08/31 12:56 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zanetatacz, Dorota 71

Domowe nalewki 2016/09/15 12:34 #24737

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Malinówka
50dkg dojrzałych dorodnych malin
1 kg cukru
1 litr spirytusu (ja daję 1/2l spirytusu i 1/2 wódki czystej)

Maliny starannie utrzeć z cukrem.
Przełożyć do słoja,odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 48 godz.zalać spirytusem.
Dokładnie wymieszać, przecedzić przez gęste sitko.Odstawić na kilka dni.Przecedzić przez dobrze wypłukaną gazę.
Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 -4 miesiące.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Domowe nalewki 2016/09/15 12:37 #24738

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Śliwki jeszcze gdzieniegdzie wiszą na drzewach, może by tak kto spróbował, nalewski ze śliwek? szampan


Śliwówka
2 kg dorodnych węgierek
500ml brendy
50dkg cukru
mała laska cynamonu

Śliwki umyć i wytrzeć, każdą w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.
Ułożyć w słoju,przesypując cukrem, zalać alkoholem, dodać cynamon i szczelnie zamknąć.Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 10 tygodni a po 4 tygodniach usunąć cynamon.
Co 304 dni słój obracać góra-dół aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Po 10 tygodniach nalewkę przecedzić przez starannie wypłukaną gazę i przelać do butelki.
zakorkować, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
pozostałe śliwki są atrakcyjnym dodatkiem do lodów, deserów lub jako dodatek do pieczonej wieprzowiny.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, takasobie, zuzanna2418

Domowe nalewki 2016/10/13 16:53 #29464

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
O ...widzisz Romeczko, to jest dział dla Betinki!

W moim lochu jest. ..


Dereń, czeremcha, ś.p.aronia, dzika róża i Serce Batiara.

Aronii już nie ma, bo wpadła w cudze, Szkodnikowe łapy - wysunął się słój i wywaliło się wszystko na podłogę :(

Napisałam obecną chwilę dojrzewają na zlot :

Czeremcha
Serce Batiara
Żenicha Kresowa
Jeżynówka .

No pewnie, że jeszcze dorobię :) :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zanetatacz

Domowe nalewki 2016/10/28 14:07 #32550

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14047
Produkcja nalewek u mnie prawie przemysłowa... kto to wychla?







Potwierdzam, nalewka z węgierek - cud, miód i prerafaelici!
Tak wyglądała in statu nascendi



Na owoce jarzębiny chyba już za późno?

Ale na zaś będzie. Dla lubiących coś bardziej wytrawnego.

Nalewka jarzębinowa

Dojrzałe, opłukane owoce jarzębiny przemrażamy z zamrażalniku. Następnie przelewamy wrzątkiem. W żaroodpornym naczyniu podpiekamy owoce w piekarniku w otwartym naczyniu żaroodpornym. Powinny być takie podsuszone, przymarszczone. Temp ok. 120 C. Wystarczyło jakieś 20 minut.
Wsypujemy je do słoja i zalewamy 60-70% alkoholem tak, aby owoce były całkowicie przykryte.
Stoi to wszystko w ciemnym, ciepłym miejscu około 3 miesiące. od czasu do czasu słojem potrząsamy.

Następnie zlewamy płyn z owoców i przechowujemy w zamykanym naczyniu. Na owoce nasypujemy cukier. Będzie on wchłaniał resztki alkoholu pozostałe w owocach, zatem trzeba patrzeć, czy cukier nie "zniknął" po pewnym czasie. Wtedy trzeba go sukcesywnie dosypywać.

Wreszcie zlewamy to, co powstało w słoju z owocami i łączymy z wcześniej zlanym alkoholem w dowolnych proporcjach.

Nalewka wychodzi wytrawna, ale oczywiście jak kto lubi, można dodać składniki typu miód czy więcej cukru, żeby ją nieco osłodzić.
Filtrujemy płyn i zlewamy do butelek. Zakręcamy i odstawiamy, aby smak się przegryzł i utrwalił. Im dłużej tym lepiej. Ta zasada obowiązuje zresztą przy większości nalewek :D

Działa leczniczo na schorzenia dróg moczowych (odkażająco), ma działanie wzmacniające ściany naczyń krwionośnych oraz przy zaburzeniach trawienia.

No to na zdrowie!

Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie, beatrix+

Domowe nalewki 2016/10/28 16:58 #32581

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Kolory w kieliszkach aż zachęcają do ich przechylenia szampan
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/28 18:24 #32600

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14047
Oj tak :) Moim zdaniem nalewka w niczym nie wygląda piękniej niż w kryształowym kieliszku!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/28 19:18 #32622

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Dziś ..nie! Wczoraj nastawiłam męską nalewkę.
Trochę suszonej DR,trochę suszonej kaliny,trochę pigwowca razem z pestkami.
Jako wytrawny dodatek parę ziarenek kolendry i jedna suszona papryczka Monky Face.

Zalana 60 %.
Czekamy teraz.

Oczywiście,że będzie próbowana na zlocie. 037
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/28 19:41 #32631

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Pracuj Beatka, pracuj a my ocenimy jaki z Ciebie fachowiec szampan teacher
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/28 23:39 #32713

  • Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1012
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Prosiłabym, jeśli ktoś ma- o sprawdzony przepis na nalewkę z owoców pigwowca.. gwizdac
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/29 09:19 #32737

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
zuzanna2418 napisał:
Oj tak :) Moim zdaniem nalewka w niczym nie wygląda piękniej niż w kryształowym kieliszku!
mogę tylko potwierdzić :P . Fajnie te flaszki wyglądają :) i tak smakowicie :mniam :mniam
:mniam jeśli chodzi o przemysłowa produkcję to nie będę się chwalić bo wyjdę na menela, ochleja, ochlaptusa czy jak tam ;-) to znaczy mogę się chwalić zdolnym i pracowitym niemężem bo ja to tylko spożywczy koneser jestem :mniam :mniam
Mnie osobiście najbardziej podchodzi nalewka z pigwowca i płatków róży. Smak super i do tego zapach obłędny. Wybitnie dobre na chandrę :-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zuzanna2418

Domowe nalewki 2016/10/29 09:54 #32740

  • Hanka
  • Hanka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 28
  • Otrzymane podziękowania: 18
Podaj przepis na nalewkę z pigwowca i płatków róży . połączenie ich powinno dać super nalewkę. Robiłam nalewkę z płatków róży ale smak był taki sobie za to zapach wspaniały i skończyła jako dodatek do ratafi. :mniam
Pozdrawiam. Hanka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/29 10:37 #32749

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
Najprościej zrobić czystą pigwowcowa i czysta różaną a potem zmieszać do smaku. Niemąż tak robi. Mieszamy też pigwowcową z nalewkami kwiatowymi, ziołowymi, czeremchową - bez dodatku "kwasu" są zwyczajnie mdłe, po wymieszaniu "palce lizać" :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Hanka

Domowe nalewki 2016/10/29 13:33 #32773

  • Hanka
  • Hanka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 28
  • Otrzymane podziękowania: 18
kerovyn - to świetny pomysł - taka zaprawka z pigwowca albo płatków róży na pewno poprawi smak niejednej nalewki hu_rra
Pozdrawiam. Hanka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2016/10/29 14:36 #32778

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Czeremchowa pachnie migdałami, jest pyszna!

Pigwówkę się robi zwyczajnie jak każdą inną.

Owoce kroimy w drobne plasterki.
Zalewamy 70% alkoholu tak, żeby przykryć wsad.
Dodatek pestek z owocu złamie fajnie smak.
Tak ciut, może łyżeczkę do herbaty. ..

I czekamy z kwartał, co parę dni wstrząsnąć słojem.

Potem zalewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem, żeby wyciągnąć resztki alkoholu.

Gdy się cukier rozpuści, łączymy nalewy.
Dosmaczamy syropem :
1 kg cukru rozpuszczamy w 0.5 litra wrzątku.
Wystudzonym dosładzamy nalewkę.
Niektórzy nie lubią zbyt słodkich.
Resztę syropu możemy użyć do kolejnej nalewki.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta
Czas generowania strony: 0.176 s.