Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domowe nalewki

Domowe nalewki 2017/11/02 11:18 #91897

  • beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 3345
  • Otrzymane podziękowania: 10437
A ja wybieram się po rokitnik i wybrać się nie mogę , bo trzeba wejść na szczyt kamieniołomu . Owocowe lubię najbardziej i wszystkie zalewam wódką , dopiero po zlaniu , dolewam spirytus .

Beata
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2017/11/02 22:46 #92021

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Przy ziołach wskazanym alkohol niższy niż 60 volt.
Owoce bardziej soczyste mocnym destylatem. Ale nie większym niż 70.

A suszone zaś można wódką. Tak mądrzy twierdzą :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Domowe nalewki 2017/11/03 15:59 #92054

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25632
  • Otrzymane podziękowania: 66632
mirdem napisał:
Jak zrozumiałam to 'Żenicha Kresowa" to suszone owoce dzikiej róży rum i spirytus ............................. no to mimo , ze się nakręciłam jestem bez szans na zrobienie :placz :placz :placz nie mam surowca podstawowego ..

Rugosa może być?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2017/11/03 17:02 #92060

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Oczwiście! Może być ciut inny odcień najwyżej.
Nastawiaj!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Domowe nalewki 2017/11/09 13:30 #92930

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Będąc onegdaj u dzieci po bracie, dostałam moją nalewkę z czeremchy .Raptem rocznik 2016.
Ale dalibog poezja w gębie, w porównaniu z latosim wyrobem.

Prawdę fachowcy mówią, że przy nalewkach najlepsza jest CIERPLIWOŚĆ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2017/11/18 14:38 #94373

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
No !

Dereniówka już w lochu dojrzewa, za to dyniową sobie strzeliłam w kolano.
To był zły pomysł,no bo kto z warzyw robi nalewkę???

No...Betina właśnie.. :mur :mlotek




















Ufff.....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2017/11/19 16:38 #94497

  • Jukka
  • Jukka Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 16
  • Otrzymane podziękowania: 2
Polecam pigwówkę :) dwie najlepsze nalewki dla mnie - cytrynowka i pigwówka :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatrix+

Domowe nalewki 2017/11/19 18:14 #94507

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
O tak!
W tym sezonie pigwówkę mam na rumie, poezja!

A do nalewki Farmaceutów przymierzam się jak jeż do szczotki. ;)
Poczekam, jak cytryny będą świeże u nas, czyli na przełomie stycznia i lutego.

Teraz nastawię Bożonarodzeniową.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2017/12/02 18:55 #96028

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Bożonarodzeniowa też jeszcze w sklepie,a to z tegoż samego powodu co Farmaceutów.

Najprędzej mi do Nalewki Krzyżackiej.
Jak kupię ingrediencje,to wrzucę przepis.
ZA to całe popołudnie tworzyłam etykiety na butelki, fajne i proste są pod linkiem..acha,on nie działa,to trzeba z buta wpisać ..wyczaruj.pl


Sprawdziłam nalewki w lochu,prawie wszystkie się zgadzają:

1. Ratafia wieloowocowa
2.Wiśniówka
3.Ananasówka
4.Aroniowa
5.Pigwowcówka
6.Amaretto,czyli pestkówka
7.Dzika róża
8.Żenicha świętokrzyska
9.Dereniówka
10.Dyniowa.

Tyle już dojrzewa, dojdzie na razie Krzyżacka- na orzechach.

A gdy znajdę kasę na bimber lub spiryt i rum,produkcja ruszy znów.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2017/12/02 22:04 #96057

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25632
  • Otrzymane podziękowania: 66632
beatrix+ napisał:
Ananasów z Biedronki przywloklam ze 4.

Obrane I pokrojone w 70.destylatu zatopione.
Teraz tylko słojem trząchać trzeba co parę dni
Żeby ananasowe smaki ze spirytem wymienić.

Czy mozna ten przepis prosić bardziej po polsku, dla nieobeznanych?
Od A do Z, czyli spróbunku recourse
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatrix+

Domowe nalewki 2017/12/02 22:29 #96068

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Żaniu kupisz ananasy, musisz je wymacac i wywąchać.
Grzywą ma się trzymać, ale spod pachnieć intensywnie. A jeśli jest dobra cena, ale zielonkawe,to kup i włóż do torby foliowej i jedno jabłko.
Nie pytaj mnie PO CO jabłko, bo nie wiem co ono tam robić będzie z ananasem, ale szybciej dojrzeją.

Pluczesz ananasy i odbierasz ze skórki. Bierzesz ze 3 litrowy słój ze szczelnym nakrętkiem.
Kroisz na 2 lub 3 cm kostkę. Zalewasz alkoholem 70 %.
Czyli musisz rozcienczyc spirytus tak, żeby mial odpowiednio moc. Czyli 1 litr i dolewasz 390 ml wody.
Zasada taka, że na kilo owoców lejemy litr spirytusu. A gdy masz więcej produktu, to tak żeby pływalo.
Zakręcasz i codziennie ,może co 3 dni porządnie wstrząsnąć slojem.

Po mcu przecedzić przez sito.
Nalew Zakrecasz i nadal trzymasz w sloju.
Owoce zasypujesz cukrem ok 30 dkg.
Czekasz aż się w nich syrop zrobi. To może trwać ze dwa tygodnie.

Potem odcedzasz ten syrop z owoców.

Łączysz oba nalewy, filtujesz przez gazę kilkakrotnie złożoną i zlewasz do butelek.

Z owoców możesz zrobić dżem do ciasta czy deseru.

Do nalewki, ale jeszcze w pierwszej fazie, można dać ciut kory cynamonu czy kawałek laski wanili.

P.s.
Zawsze dodajemy całe, NIE SPROSZKOWANE przyprawy.
No i lepiej w mniejszych ilościach.

A naleweczki dojrzewają.
Za pół roku możesz pić. ;)

No, wiem ze chcesz teraz i już!
To chociaż jedną butelczynę schowaj na czarną godzinę. ..
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2018/01/01 14:44 #99032

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Tęcza. :mniam
Jeszcze pół roku i można smakować.




[
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Domowe nalewki 2019/07/30 20:32 #172404

  • mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2373
  • Otrzymane podziękowania: 5817
Betinka skarbie zaraz będą śliwki ........... a mi ślinka leci na wspomnienie tej śliwkowej . recourse recourse recourse recourse przepis pliss

Aniu oczywiście zanim zabrałam się za nalewkę bez przekwitł :mlotek :mlotek :mlotek ale przepis w wątku nalewkowym by się przydał bo nie ma go tu teacher teacher


No ikobity już się trzeba szykować pod zlot polewkamax polewkamax polewkamax bo się nie zdążą wychodzić.
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Ostatnio zmieniany: 2019/07/30 20:34 przez mirdem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatrix+

Domowe nalewki 2019/07/30 23:37 #172426

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Mireczka, ona była na rumie 80 % z dodatkiem kory cynamonu i goździków.
Już wypita? 2smiech Znaczy była dobra.. B)

Wydrylowane śliwki zalewasz tak, żeby 1-2 cm były pod spirytusem. 70 % musi mieć. Albo samogon chociaż.
No i rumu zorganizuj.

Że 2 goździki i kawalątko kory.

Zakręć słój.

Po miesiącu zlej, a owoce zasyp cukrem.
Jakieś 20 - 30 dkg.
Gdy puści sok, połącz oba płyny.
Śliwki zjedz :mniam lub zużyć można do ciasta.

Potem filtrujesz. Przez gazę, waciki, co tylko się da...

No i odstawiasz i zapominasz na pół roku.
Albo i dalej.

P.s.

Niech Cię boska ręka broni dodać cynamon w proszku!
Bo będziesz tworzyć słownik wyrazów obscenicznych i wulgaryzmy wszelkiej maści.. :zielony

Do dzieła!

Moja piwniczka w tym roku bez nowości.
Nic to, najpierw cza wypić 2017rok.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, takasobie

Domowe nalewki 2019/07/31 08:45 #172439

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 14460
  • Otrzymane podziękowania: 43373
Mam fajny sposób na filtrowanie nalewek!
Filtruje przez filtr do kawy taki papierowy!
Podawałaś gdzieś Betinko przepis na dereniówkę? Mam całe drzewo obsypane.
Masz swojego derenia?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, beatrix+

Domowe nalewki 2019/07/31 09:02 #172442

  • mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2373
  • Otrzymane podziękowania: 5817
U mnie w tym roku na razie posucha .................. wczoraj nastawiłam wiśniową z resztek wiśni ale do końca sezonu cuś się jeszcze znajdzie :silly: :silly: .................. rum nabędę Beti :P :P

W sytacji podbramkowej zawsze się ratuję błyskawiczną cytrynową B) B)
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Ostatnio zmieniany: 2019/07/31 09:04 przez mirdem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2019/07/31 10:33 #172445

  • Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 6267
  • Otrzymane podziękowania: 24463
mirdem napisał:
U mnie w tym roku na razie posucha .................. wczoraj nastawiłam wiśniową z resztek wiśni ale do końca sezonu cuś się jeszcze znajdzie :silly: :silly: .................. rum nabędę Beti :P :P

W sytacji podbramkowej zawsze się ratuję błyskawiczną cytrynową B) B)

Mirko :przytulam , po co się stresować? krecigl Zakup lub zrób sobie ajerkoniak (kobiety to uwielbiają :mniam ), a z ewentualne owoce przeznacz na powidła, dżemy lub soki : :silly:
Na pewno zdrowiej na tym wyjdziesz ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2019/07/31 12:40 #172457

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
takasobie napisał:
Mam fajny sposób na filtrowanie nalewek!
Filtruje przez filtr do kawy taki papierowy!
Podawałaś gdzieś Betinko przepis na dereniówkę? Mam całe drzewo obsypane.
Masz swojego derenia?

Jak filtr to "2" , przynajmniej ja robię- będzie klarowna.
Nie, derenia mialam jako towaru wymiana na butelkę destylatu od Braci Czechów. 037


Zasada taka sama jak wszędzie, czyli 1 kg owocu na 1 litr spirytusu.
I musi nad owocami być.

Dosladzam slodem cukrowym 1kg cukru w 1/2 wrzątku.
Wystudzony.
A najlepiej miodem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, takasobie

Domowe nalewki 2019/07/31 16:43 #172464

  • mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2373
  • Otrzymane podziękowania: 5817
Tomek Mr napisał:

Mirko :przytulam , po co się stresować? krecigl Zakup lub zrób sobie ajerkoniak (kobiety to uwielbiają :mniam ), a z ewentualne owoce przeznacz na powidła, dżemy lub soki : :silly:
Na pewno zdrowiej na tym wyjdziesz ;)

Tomaszu ja osobiście nienawidzę tych wszystkich słodkich mordoklejek na alkowolu ................. brrrr dla mnie to ohydztwo ............. za to uwielbiam dobrze zrobione , dojrzałe owocowe nalewki :mniam :mniam :mniam
Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Domowe nalewki 2019/08/02 08:54 #172645

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Tomek Mr napisał:
mirdem napisał:
U mnie w tym roku na razie posucha .................. wczoraj nastawiłam wiśniową z resztek wiśni ale do końca sezonu cuś się jeszcze znajdzie :silly: :silly: .................. rum nabędę Beti :P :P

W sytacji podbramkowej zawsze się ratuję błyskawiczną cytrynową B) B)

Mirko :przytulam , po co się stresować? krecigl Zakup lub zrób sobie ajerkoniak (kobiety to uwielbiają :mniam ), a z ewentualne owoce przeznacz na powidła, dżemy lub soki : :silly:
Na pewno zdrowiej na tym wyjdziesz ;)

Prawdziwe kobiety to porządne nalewki lub czystą lubią.
Nie robię słodkich ulepków. Wyjątkiem jest nalewka z czeremchy i malinowa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.179 s.