Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Królowa DYNIA na naszych stołach

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/11/10 11:06 #34780

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 114
Pytanie - głównie do Efkaraj, albo i innych obeznanych - czy do w/w ciasta dyniowego można dać połowę cukru mniej bez obawy o zmianę struktury ciasta?.

Wyszło ok- ale jak dla mnie to zbyt słodkie. Jakos tak do cukru mnie ostatnio nie ciągnie - pewnie dlatego, że mam go dosyt w winie, nalewkach i przetworach :P

robiłam tez dyniowe ciasto z przepisu Olgi Smile www.olgasmile.com/ciasto-z-dyni.html fajne bo mało cukru, mało oleju, dobrze sie upiekło, ale zdecydowanie zbyt duzo sody - drażniąco intensywny zapach. W przepisie 3 łyżeczki - być może moje łyżeczki są pojemniejsze niz używane przez autorkę bloga ;-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/11/10 13:26 #34816

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 885
  • Otrzymane podziękowania: 1429
Kerovyn, myślę, że spokojnie możesz zmniejszyć ilość cukru. Też za cukrem nie przepadam i chyba dałabym max 1 szklankę (albo i mniej, bo dynia sama w sobie jest słodka, zwłaszcza na przykład odmiana muszkatołowa).
Pozdrawiam
Halina
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): kerovyn


--=reklama=--

 

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/11/19 19:02 #36178

  • Andy
  • Andy Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 20
  • Otrzymane podziękowania: 60
Dziś korzenna tarta dyniowa

Spód kruche ciasto według przepisu Nelli Rubinstein:
115g masła
200 g mąki
2 żółtka
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru

Wyrabiam ciasto (ja używam malaksera, żeby nie ogrzać masła), aż zacznie się łączyć i schładzam w lodówce przez pół godziny.

W międzyczasie przygotowuję nadzienie:

pół kg puree z upieczonej dyni
2 całe jajka i jedno żółtko
1 szklanka śmietanki 30%
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
pół łyżeczki suszonego imbiru
odrobina świeżo mielonej gałki muszkatałowej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki nadzienia miksuję na gładką masę.

Wyciągam kruche ciasto z lodówki i wygniatam formę do tarty. Piekę spód obciążony fasolą przez 15 min w temperaturze 200 stopni przez 15 min. Wylewam masę dyniową na spód i piekę w temp.200 stopni przez 15 minut. Następnie obniżam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 40-45 minut. Po schłodzeniu można podawać.






Ostatnio zmieniany: 2016/11/19 19:41 przez Andy.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kondzio, piku, halszka, sierika

Królowa DYNIA na naszych stołach 2017/09/25 22:22 #86045

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 4685
  • Otrzymane podziękowania: 7973
Sezon dyniowy w pełni więc dorzucę kolejny przepis na ciasto - placek lekki:


Składniki:
2 szklanki miąższu dyni,
2 szklanki mąki,
0,75 szklanki cukru, (ja daję więcej - z taka ilością cukru jest dość ... wytrawny)
3 jajka,
5 łyżeczek cynamonu,
16 g cukru wanilinowego,
0,75 szklanki oleju,
łyżeczka sody oczyszczonej,
garść orzechów włoskich.


Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy
posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie (ja wsypałam migdałów i rodzynek, bo włoskich nie miałam). Ciasto mieszamy.

Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (lub wyłożone papierem do pieczenia). Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.







Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, piku, Efkaraj, markita, sierika

Królowa DYNIA na naszych stołach 2017/11/22 08:50 #94888

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 4685
  • Otrzymane podziękowania: 7973
Jeśli komuś została dynia i nie ma naprawdę co z nią zrobić, a boi się, że szlag ja trafi polecam zrobienie pasty curry.

Nie mam konkretnego przepisu, ale zostały mi wiórki z powyższego placka. Wrzuciłam na patelnię z oliwą i wsypałam do niej sól, nieco cukru, i przyprawę curry, ale taka co ma sporo w sobie kminu rzymskiego np z kaufiego. Dodałam też sporo imbiru mielonego. Pasta ma być słodka, ostra i konkretna. Przygotowanie wyglądało tak trochę jak robienie powideł, bo dopiero po wielogodzinnym redukowaniu pasta osiągnęła fajną szklistą konsystencję. Można ja używać do wędlin, kanapek, ryżu (zamiast sosu na szybki obiad).
Nie mam zdjęć, ale zrobię i dodam!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, Efkaraj

Królowa DYNIA na naszych stołach 2018/01/31 11:10 #102599

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 4685
  • Otrzymane podziękowania: 7973
Na kolejny pomysł wykorzystania dyni wpadłam, gdy stwierdziłam, że jest styczeń, a ja mam w altanie jeszcze wielka dynię od Kluseczki think:
Przechowywałam ją w altanie więc była w chłodzie, ale mrozów nie było więc przechowała się dobrze. Pokazały się 2-3 plamki więc stwierdziłam, że trzeba ją szybko rozparcelować.
Zielone mniejsze dyńki poszły na zupę. Zupy mieliśmy więc dość!

Więc zrobiłam sok przecierowy typu "kubuś";

Pół dużej dyni obrałam pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka(największego kuchennego, jakiego miałam) i zalałam wodą do powierzchni dyni. Gotowałam do rozgotowania. Ostudziłam. Ostudzenie jest na tyle ważne, bo sok pijemy potem na zimno więc doprawianie też powinno odbywać się na zimno.
Do dyni potrzebujemy:
1/2 kg cytryn
1 litr soku jabłkowego 100%
inne owoce, jak kto woli. Ja miałam dojrzałe banany i gruszki. Wrzuciłam je, jak dynia się gotowała.
cukier wg uznania

Rozgotowaną dynię zblendowałam, wycisnęłam sok z cytryn, dosypałam 2-3 łyżki cukru, dolałam sok z jabłek i zmiksowałam.
Wyszedł gęsty smaczny sok, mniej słodki niż ze sklepu.
Rozlałam do buteleczek i słoików i pasteryzowałam 15min.

Pycha! Polecam jako alternatywę kupnych deserków i soków dla małych dzieci i niemowląt. Ale największą amatorką w domu jestem ja!
Ostatnio zmieniany: 2018/02/01 09:21 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

Królowa DYNIA na naszych stołach 2018/09/06 10:59 #130571

  • Andzia
  • Andzia Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 31
  • Otrzymane podziękowania: 27
Zaczęłam jeść dynie dopiero w tamtym roku i tak mi posmakowały, że w tym roku mam już piękne własne okazy. Czekam jeszcze kilka dni aż będą pięknie pomarańczowe i zbieram.
Na pewno zrobię zupy i któreś z ciast z zamieszczonych przez Was przepisów (choć nie za bardzo lubię i potrafię piec ciasta ale dla dyni warto spróbować :) )
Ponieważ w tym roku mam ogromną chęć robienia wszelkiej maści przetworów to chcę też zrobić dżem. Przepis znaleziony gdzieś w internecie, wydaje się być całkiem smaczny:

1kg dyni
1kg jabłek
1kg gruszek
Wszystko trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić w garnku, lekko podlać wodą i dusić do miękkości (ok 45minut). Dodać szklankę cukru, pół łyżeczki cynamonu i dusić kolejne 20 minut ciągle mieszając. Jeśli ktoś chce to może to jeszcze przed włożeniem do słoiczków zblendować na gładko.
I wyobrażam sobie , że to będzie przepyszne, zwłaszcza w zimowe dni :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Królowa DYNIA na naszych stołach 2018/10/15 13:29 #134413

  • Tilia
  • Tilia Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 37
  • Otrzymane podziękowania: 12
Dobra zupa dyniowa wychodzi też z cukinii :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2018/10/15 17:22 #134421

  • Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Posty: 73
  • Otrzymane podziękowania: 69
Polecam mus z dyni :mniam

1kg dyni
sok z 2-3 pomarańczy
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
żelfix (stosujemy według proporcji podanych na opakowaniu)

Dynię obieramy i wyciągamy miękki miąższ ze środka. Kroimy na kawałki, dodajemy trochę wody i gotujemy aż będzie miękka. Następnie blendujemy, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia cook Mus przekładamy do słoików.

Maggie
Ostatnio zmieniany: 2018/10/15 17:23 przez Maggie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.166 s.