A czy próbowaliście kiedyś na kolację zrobić własnoręcznie sushi?
Ja robię od czasu do czasu. Wychodzi mi różnie, ale zawsze znika.
Podstawa, to świeże dodatki i dobrze ugotowany ryż. oczywiście musi być ten okrągły, drobny.
Ważna jest też zaprawa, która wlewa się do ryżu. Musi być aromatyczna i kwaśno-słodka. Można kupić gotową lub zrobić wg przepisu na occie ryżowym.
Algi muszą być suche i chrupiące.
Technika przyrządzania jest prosta, ale wymaga wprawy. Jest wiele filmów na YT, gdzie można zobaczyć jak przyrządza się rolki maki.
Ja kładę do środka świeżego tuńczyka, łososia lub paluszki surimi. Nie może zabraknąć chrypiącego ogórka i sałaty. Pysznym dodatkiem jest też dojrzałe awokado.
Na stół podajemy sos sojowy, marynowany imbir oraz wasabi.
Zaczęłam sama robić, bo wszyscy lubimy w domu, świeże ryby dostępne są w dyskontach, a koszt zrobienia własnoręcznego nie przekracza 1/3 wydatku w susharni.