Roślina jednoroczna z rodziny Jaskrowatych (Ranuculaceae). W stanie dzikim występuje prawie w całej Europie Środkowej. W Polsce coraz rzadszy, wpisany jako gatunek zagrożony. Wiąże się to z jego biologią. Występuje prawie wyłącznie na polach uprawnych, w zbożach, a stosowanie herbicydów niszczy go skutecznie. W ogródkach uprawiana jest odmiana hodowlana 'Pheasant's Eye' o czerwonych kwiatach.
Liście ma wielokrotnie pierzastosieczne o wąskich odcinkach. Kwiaty na szczytach pędów zwracające uwagę intensywnym, czerwonym kolorem.
Wysokość 30 - 50 cm w zależności od warunków uprawy.
Dobrze rośnie w półcieniu, ale i w pełnym słońcu. Gleba powinna być gliniasta z domieszką wapnia lub ilasta. Toleruje piaszczystą, ale próchniczną i zasobną.
Rozmnaża się z nasion. Czasami daje samosiewy. Nasiona wysiane podczas chłodów "czekają" z kiełkowaniem do odpowiedniego czasu.
Roślina trująca. Chleb upieczony z mąki zanieczyszczonej nasionami miłka jest gorzki.
Znana jest również dzika odmiana o kwiatach żółtych.
Żółty dzikusek.