Nie jestem pewien, czy wybrałem dobry dział, ale jeżeli źle trafiłem to proszę o przeniesienie
. Aż dziw, że nigdzie na forum nie znalazłem odpowiedniego tematu dla tych roślin. Mieszkając w bloku od 2012 roku, co wiosnę sadziłem surfinie, jako element ozdobny całej długości balkonu. W 2017 wiosna i lato były tak mokre, że praktycznie wszystkie rośliny szybko padły, dlatego też decydowałem się, że w tym roku pierwszy raz posadzę Pelargonie. Sadzonki zakupione w Lidlu nie rosły zbyt dobrze na samym początku, a same potrzebowały około dwóch miesięcy, aby pokazać pierwsze kwiaty. Byłem przekonany, że dużo słońca wyjdzie im na dobre, ale chyba nie do końca
. I choć nie są tak bujne, jakbym chciał to je tu przedstawiam. Pociesza mnie tylko to, że u sąsiadów nic nie przeżyło i jestem praktycznie jedyną osobą od strony ulicy, której Pelargonia się uchowała. Druga roślinka do Surfinia - piękny ma kolor i wzór kwiatów. Aktualnie jestem w fazie zbierania nasion, gdyż chciałbym mieć ją na przyszły rok. Nie ma się specjalnie z czym krzyżować (dwie inne Pelargonie rosły gorzej i je niedawno wyrzuciłem), więc jest duża szansa, że powtórzy kolor (na pewno wzór, ale z kolorami różnie bywa - to z doświadczenia). Co ciekawe, od jakiegoś tygodnia zrobiło się chłodniej, zdecydowanie mniej słońca (częściej wcale), a i Pelargonia i Surfinia zaczęły rosnąć lepiej. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku będę mógł przedstawić ich bujniejszy wygląd
.