Parhelion
Sport hosty
Sum and Substance (Walters Gardens 1997r.)
Rozmiar XL wysokość 100-120cm
Liście: duże, okrągłe w kształcie, błyszczące ; wiosną zielone(z upływem sezonu i pod wpływem słońca żółcieją) z cienkim białym marginesem
Kwiaty: lawendowe (VII/VIII)
Zalecane stanowisko: od 25% cienia
Uwagi:
- jeden z potężnych sportów płodnej pod tym względem h."Sum & Substance"
- dość wolne tempo wzrostu
- znosi większą ilość słońca
Dorosła, 6 letnia hosta Parhelion
Ta sama hosta , jako roślina wchodząca w 4ty sezon od 2 kłów w roku zakupu, do 9 (fot. 27.04.2013, Dolny Śląsk ,stanowisko : cień ok. 50%)
fot. 31.05.2013
11.07.2012, 4 kły ( od 2 w roku zakupu) - powoli odradza się po majowym przemrożeniu a że nie należy do expresów..
To jej 4ty sezon u mnie, ale rośnie na nieodpowiednim , suchym stanowisku. Obiecuję sobie przenieść ją na inne, lepsze i ciągle zapominam.
W ubiegłym roku 4 kły, w tym , mimo niedogodności...9
06.05... dostał nowe miejsce przy małym oczku wodnym
12.05....i tu się ładnie rozwija
Przesadzony na nowe miejsce, pięknieje w oczach.
31.05.2013
U mnie 6ty sezon...Od 3 lat rośnie przy dziurce wodnej, ale w tej chwili jest zbyt duża na to miejsce, więc pod koniec sezonu zostanie przesadzona.
Z biegiem czasu liście robią się ogromne ! Mają ładny, delikatnie zielony kolor z cieniutkim ,białym, lekko falującym marginesem.
14.05.2015, Dolny Śląsk, stanowisko słoneczne
fot.28.05.2015
Liściory, jak półmiski bankietowe
10 Sty 2016 10:48
Przypominam tylko, co nas czeka za jakieś 3,5 miesiąca ..Parhelion zgrabnymi kłami wita wiosnę a potem jest tylko lepiej.
Niestety, ze względu na rozmiary, raczej nie nadaje się do małych ogrodów.
fot.26.04.2015r
19 Kwi 2016
Tegoroczne kły mojego ulubieńca... Po ich kolorze możemy poznac od jakiej hosty pochodzi.
W 2013r przeniesiony nad dziurkę wodną, gdzie obecnie ma trochę ciasno.Planuje przenieść go w miejsce zasiedlone przez inne hosty pochodzace od Sum & Substance,
ale ciągle jest coś ważniejszego do zrobienia .
Treść i fotki Poll (użyte za jej zgodą)