Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik Lemera (Helleborus x lemperii) 'HGC® Winter Ballet® Grand Red'

Ciemiernik Lemera (Helleborus x lemperii) 'HGC® Winter Ballet® Grand Red' 2025/01/09 20:16 #335015

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76360
Helleborus x lemperii Winter Ballet 'Grand Red'
ciemiernik Lempera 'Winter Ballet® 'Grand Red'

'Grand Red' jest nową odmianą, która została wprowadzona do handlu w sezonie 2024/ 2025. Uzyskana w firmie- szkółce Niemca Josefa Heugera, została zaliczona do Helleborus Gold Collection a w jej ramach do linii 'Winter Ballet', do której należą jeszcze odmiany: Karli, Katie, Leila, Leona, Liah, Liara, Linda, Linn, Lisann, Lola, Lulu czy Frilly Rosy, Frilly Ruby i Frostfire... Z botanicznego punktu widzenia, każdy z nich jest ciemiernikiem Lempera (Helleborus x lemperii ), czyli hybrydą międzygatunkową ciemiernika białego (Helleborus niger) i (różnych form) ciemiernika mieszańcowego (Helleborus x hybridus).

'Grand Red' opisywany jest, jako odmiana o wyjątkowo olbrzymich kwiatach osadzonych na sztywnych i wyprostowanych łodygach. Kwiaty są skierowane na wprost, co jest wielką zaletą dla miłośników ciemierników. Pojedynczy kwiat ma około 8, nawet 9 cm średnicy i składa się z pięciu pojedynczych płatków o malinowym kolorze. Tytułem wyjaśnienia... Dla mnie ten kolor wygląda na malinowy, a nie czerwony, jak sugeruje nazwa. Liście ciemiernika są ciemnozielone i błyszczące, a ich brzegi piłkowane. Łodygi kwiatowe mają kolor czerwonawy. Wysokość całej rośliny może wynieść około 40-50 cm przy rozpiętości kępy około 60 cm.

Okres kwitnienia tej odmiany ma rozpoczynać się w Niemczech w listopadzie, ale w naszym kraju należy liczyć na rozwijanie się kwiatów najwcześniej w grudniu.

Według mnie, to odmiana dla kolekcjonerów, gdyż prócz wielkości kwiatów niczym szczególnym się nie wyróżnia. Mam nieodparte wrażenie, że Heuger na fali mody stara się wepchnąć na rynek jak najwięcej swoich odmian, które są tylko przeciętne i raczej nie weszłyby do szerokiej produkcji i handlu, gdyby nie należały do HGC.

Odmiana 'Grand Red' polecana jest do uprawy, jako roślina bez szczególnych wymagań, prócz lekko półcienistego stanowiska i umiarkowanie wilgotnej gleby o dowolnym (jedynie nie skrajne kwaśnym) odczynie. Jesienią i zimą ilość promieni słonecznych padających na roślinę powinna być większa niż latem. Świetnie nadaje się do uprawy w różnego rodzaju donicach i pojemnikach np. na tarasach.

Uwaga! Jak inne ciemierniki, 'Grand Red' jest rośliną trującą i/ lub powodującą uczulenia skórne, dlatego wszelkie prace pielęgnacyjne powinny być prowadzone w rękawicach.

Inne odmiany ciemierników należące do serii HGC, w tym sekcji Winter Ballet
znajdziesz w wątku, który jest dedykowany
Helleborus Gold Collection
oraz
Ilustrowanym Spisie Ciemierników
>>> Zapraszamy! <<<
Ostatnio zmieniany: 2025/01/09 20:36 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik
Czas generowania strony: 0.106 s.