Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik czerwonawy (Helleborus purpurascens)

Ciemiernik czerwonawy (Helleborus purpurascens) 2025/02/02 16:10 #336037

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 76956
Poll napisał:
A ja mam pytanie: czy ktoś na forum uprawia ciemierniki sprzedawane pod nazwą Helleborus purpurascens i Helleborus atrorubens?
Poll napisał:
Zapytałam o Helleborus purpurascens, bo ten gatunek nie chce u mnie rosnąć. :nie_wiem Kupowałam trzy razy i każdy z nich po kilku latach uprawy ma jeden/ dwa listki, a o kwitach nie ma mowy. Rosną na różnych stanowiskach, w różnych częściach ogrodu.

Melduję, że ja uprawiam zwyc
Ciemiernik czerwonawy (Helleborus purpurascens) pierwszy raz u mnie zakwitł.

fot. 1-2.02.2025

Polu to dziwne, że nie chcą się zadomowić. Ja kupiłam dwa lata temu w OL, jako malutką sadzonkę w p9. Stanowisko ma półcieniste. Towarzyszące iglaki nawet wiosną dają cień od zachodu. Wykopie i oddam kwitnący, pod warunkiem, że będziesz nominować do statusu kolekcji narodowej ciemierników. Wiem, szantaż jest karalny :lol:

pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2026/03/22 18:37 przez th. Powód: Scalenie postów
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, elakuznicom, Danusia, a.nia, Rozalia

Ciemiernik czerwonawy (Helleborus purpurascens) 2026/03/22 19:57 #357841

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19774
Basiu... jak się ma Twój ciemiernik czerwonawy w tym sezonie? Zakwitł równie wcześnie co rok temu, czy jednak - z uwagi na śnieg i mróz - kwitnienie opóźnił?

Poll... podjęłaś kolejną próbę wprowadzenia tego ciemiernika do ogrodu?

A czy ktoś miał okazję widzieć ciemiernika czerwonawego w naturze? Można go spotkać w Bieszczadach w paśmie granicznym w okolicach Małego Jasła, Jasła i Okrąglika... tyle że marzec to rzadko wybierany termin na bieszczadzkie perygrynacje :silly:

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2026/03/23 01:52 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

--=reklama=--

Czas generowania strony: 0.088 s.