Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Królowa DYNIA na naszych stołach

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/03 17:27 #27262

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
No to mamy za oknami prawdziwą jesień :deszcz :burza a więc więcej czasu na pitraszenie w kuchni.
Zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami z dynią w roli głównej.
Na początek

Puree z dynii Hokkaido na dwa sposoby

Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań.
Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wtedy intensywny i bardzo wyrazisty smak.
do puree najlepsza jest właśnie dynia Hokkaido nie tylko dlatego, że ma intensywne zabarwienie i mącznisty miąższ ale także nie trzeba jej obierać.

Składniki:
około 1kg dyni na 1 blaszkę z piekarnika
sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie
laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy do dyni na słodko

Dynię dokładnie umyć. Przekroić na ćwiartki. Przy pomocy łyżki wydrążyć miękkie części z pestkami. Pokroić w 2- cm szpalty. Ułożyć ściśle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać solą. Dołożyć gałązkę rozmarynu do pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami.
Piec w 200`C 15-20 minut.
Gdy puree przeznaczamy do słodkich wypieków zamiast rozmarynu i soli ułóżyć między ćwiartkami dynii laskę cynamonu i gwiazdkę anyżku. Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Najlepiej jeszcze ciepłą zblendować na gładkie puree. Przełożyć do pojemnika z przykrywką lub zafoliować i przechowywać w lodówce. Przetrwa nawet do tygodnia.
Pyree można zamrozić albo zawekować.

przepis zaczerpnięty z fooder
Ostatnio zmieniany: 2016/10/28 14:29 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, Gosia1704

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/03 17:55 #27265

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 988
  • Otrzymane podziękowania: 2274
O tak, sezon dyniowy otwarty, dynia codziennie gości w mojej kuchni, jeden posiłek w ciągu dnia jest dyniowy. To może ja zaproszę na sałatkę, pyszna z Rouge vif d'Etampes, dynia musi być soczysta i smaczna, dlatego Rouge świetnie się nadaje. Proporcje według uznania: dynia, jabłko, bakalie, zielona pietruszka lub seler liściowy, jogurt, podajemy z grzankami.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, edyta, piku, takasobie


--=reklama=--

 

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/03 18:02 #27266

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Iwonko, czy dynia na surowo?
Ostatnio zmieniany: 2016/10/03 18:03 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/03 19:06 #27273

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 988
  • Otrzymane podziękowania: 2274
Oczywiście, na surowo Romeczko, ale nie każda dynia się nadaje, z Rouge jest prze-prze-pyszna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 13:11 #32540

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14016
Dla "niskokalorycznych" przepisy dyniowe tu: smak-zdrowia.blogspot.com/2012/08/dyniowe-szalenstwo.html
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/12/07 15:07 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 14:31 #32552

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Czyżby dynia nie była zbyt popularna wśród zielonozakręconych? :(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 14:46 #32555

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14016
Romeczko ja ją przeokropnie popularyzuję u siebie! Zaczęłam od rozgrzewających zup-kremów (czasem łączę ją z batatem) z imbirem.
Potem zaczęłam grillować kawałki takiej dyni, której odmiany nie znam, ale ma bardzo grubą warstwę słodkawego miąższu, pachnie jak melon, a skórkę ma w kolorze szarozielonkawym. Taki dodatek do wszystkiego.
No a teraz zabieram się za wypróbowanie przepisów z tego bloga, co go wcześniej podlinkowałam (regulaminu nie naruszam aby?)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 15:00 #32557

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 15008
  • Otrzymane podziękowania: 45802
Ja uwielbiam i mam 5 sztuk do zjedzenia, ale jeszcze nie przyrządzałam. Pewnie z niedzielę zupę zrobię:
Dynie kroję na kawałki, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po rozgotowaniu przyprawiam solą i cukrem(do smaku, ale ja nie żałuję, musi mieć konkretny smak), dodaję mleka i blenduję na gładko. I to praktycznie zupa gotowa, ale jeszcze w tej zupie gotuję małe twarde kluseczki kulane. Takie w kształcie wrzeciona długości 2cm. I posypuję prażonymi pestkami dyni.
To wersja niebiańska, a piekielna polega na wrzuceniu małej ostrej papryczki do zupy cook



i kompocik:
Kroję dynię na niewielkie kawałki. Zagotowuję wodę z octem, cukrem i goździkami. Do gotującej wody wrzucam pokrojoną dynię i gotuję 10-12 min. Potem jeszcze czekam do ostygnęicia i naciągnięcia smaku przez dynię (tak z godzinkę lub najlepiej więcej).

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, edyta, Fabiola, zuzanna2418

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 15:34 #32564

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13784
  • Otrzymane podziękowania: 32889
Szybkie ciasto z dynią

4 jajka
2 szklanki cukru

zmiksować na puszystą masę i dodać:

2 szklanki zblendowanej dyni (surowej)
wymieszać.

Osobno zmieszać ze sobą:
2 szklanki mąki
3 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
3 łyżki rodzynek
2 kopiate łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki dodać do jajek z dynia i wymieszać łyżką.

Wlać wszystko do formy keksowej ok.12x36cm i piec 45-50 minut w temperaturze 170°C.
Po ostudzeniu wierzch można posypać cukrem pudrem, lub zrobić polewę lukrową.

Polewa lukrowa
1 łyżka śmietany 18%-36%
10 łyżeczek cukru pudru
Śmietanę mocno podgrzać i dodać cukier puder. Wymieszać.

Zdjęcia nie mam, bo ciasto zjedzone :oops:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, edyta, piku, takasobie, kerovyn

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 15:54 #32569

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 988
  • Otrzymane podziękowania: 2274
Nie wchodzą zdjęcia więc usunęłam wpis :(
Ostatnio zmieniany: 2016/10/28 16:16 przez zielonajagoda.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 16:55 #32579

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Dziękuję za odzew i proszę o więcej :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/28 22:57 #32703

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2113
  • Otrzymane podziękowania: 6531
Dynię uwielbiam i raz w tygodniu zazwyczaj do końca grudnia (bo potem o dynię ciężko) robię gar zupy dyniowej w różnych wersjach. Ostatnio zrobiłam taką:
- dynia obrana i pokrojona na kawałki (tu dynia Nelson, o szaro-zielonkawej skórce, jedna z moich ulubionych)
- liście laurowe i ziele angielskie
- koperek i natka pietruszki
- rozmaryn
- ząbek lub dwa czosnku
- pieprz i sól
- olej z pestek dyni
- brokuły
- ser owczy szopski

Obraną dynię wrzucam do gara z wodą i gotuję z liśćmi laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, wody powinno być tyle, żeby po zblendowaniu zupa nie wyszła zbyt rzadka. Po ugotowaniu do miękkości dodaję sól, sporo pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i koperek, trochę rozmarynu i blenduję. Zupę w miseczkach polewam olejem z pestek dyni. Tu dodałam ugotowane osobno brokuły i pokrojony ser owczy szopski, ale nie jest to konieczne. Zupa jest też pyszna bez tych dodatków w wersji np. z paprykę wędzoną słodką lub ostrą, gałką muszkatołową i passatą pomidorową (w różnych kombinacjach), tartym imbirem.



Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2016/10/28 22:58 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, edyta, takasobie

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/29 15:30 #32790

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1915
  • Otrzymane podziękowania: 2881
Czy do takiej zupy np zamiast całej dyni mogę wykorzystać jedynie miąższ?
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/29 17:08 #32803

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2113
  • Otrzymane podziękowania: 6531
Ness napisał:
Czy do takiej zupy np zamiast całej dyni mogę wykorzystać jedynie miąższ?

Jaguś, dynię trzeba obkroić z zewnętrznej skórki, wystarczy dość cienko (wyjątek stanowi dynia Hokkaido, u której skórę można spokojnie zostawić i choć jest dość twarda gdy surowa, to bardzo szybko mięknie podczas gotowania czy pieczenia) i wypestkować - zostaje wówczas miąższ :)
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2016/10/29 17:09 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ness

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/29 20:47 #32847

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1915
  • Otrzymane podziękowania: 2881
Halinko, dziękuję za szybką odpowiedź :buziak Pytałam, bo na dniach będę miała mnóstwo miąższu z dyń halloweenowych i zastanawiałam się co z tym fantem zrobić. W poprzednich latach o tym nie myślałam, bo dynie były malutkie.
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/29 20:56 #32849

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26202
  • Otrzymane podziękowania: 69660
Czy ktos z Was ma przepis na pastę z pieczonej dyni??? Kiedyś towarzystwo wrocławskie zajadało si ę taką pastą w ZC, gdzie pracuje Grzesik.Pychota! :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/10/30 08:33 #32913

  • Snigdha
  • Snigdha Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Posty: 50
  • Otrzymane podziękowania: 33
Kondzio napisał:
Przepis na pyszny ciasto Dyniowe :)

Pierwszy raz robiłem (zmodyfikowany przepis z netu pomnożony przez 2 z racji dużej tortownicy i większej ilości puree z dyni)
Ja takie ciasto posypuję z wierzchu pestkami dyni, ładnie to potem wygląda - zielone pestki na pomarańczowym tle :)

S.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/11/03 08:09 #33589

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2113
  • Otrzymane podziękowania: 6531
Poll napisał:
Czy ktos z Was ma przepis na pastę z pieczonej dyni??? Kiedyś towarzystwo wrocławskie zajadało si ę taką pastą w ZC, gdzie pracuje Grzesik.Pychota! :mniam

Poll, mówisz - masz :P (chociaż nie wiem, czy taką właśnie pastę jadłaś). Ale zainspirowałaś mnie samą ideą pasty dyniowej i szperając trochę w necie zrobiłam taką:
- pół niezbyt dużej dynii Hokkaido pokrojonej na kawałki i upieczonej pod folią (nie trzeba jej obierać ze skórki, jedynie wybrać pestki)
- kostka białego twarogu (użyłam koziego twarogu)
Zmiksować powyższe składniki z pieprzem i solą zgodnie z upodobaniami. Przyprawiłam całość wyciśniętym czosnkiem w pierwszej wersji, teraz zrobiłam bez czosnku, można dodać inne przyprawy "co kto lubi", mi pasowałaby tu wędzona papryka.
Kanapki z pastą posypałam czarnuszką. Pycha :mniam i proste wykonanie (w pierwszej wersji nie chciało mi się włączyć piekarnika dla tej odrobinki dyni i dynię poddusiłam w garnku w niewielkiej ilości wody ale trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła, a jednocześnie żeby cała woda odparowała).
A oto efekt

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2016/11/03 08:10 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, takasobie

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/11/04 10:09 #33794

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
To ja sobie pozwolę skorzystać z inspiracji Efkaraj- fajny przepis bo bez tłuszczu (mam sporo własnego ;-) ).
Przedwczoraj wróciłam od rodziny ze wsi z autem pełnym darów - m in trzy wielkie dynie. Nie wiem co za odmiana ale wyglądaja jak wielkie mandarynki :-).
U mnie dynia tak na szybko:
w głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam 3 duże cebule pokrojone w grube półplasterki, obsmażam na jasnozłoto delikatnie soląc (mozna więcej soli ale ja nie lubię) na to daję pokrojoną w gruba kostkę (boki 2 cm) dynię, przykrywam szczelna pokrywką i dusi się to na malutkim ogniu ze 20 min. Wodą nie podlewam - wystarczy ta z warzyw. Dodaje kilka suszonych pomidorów, 2 łyżki keczupu do smaku, łyżka gęstej śmietany i gotowe.
Dziś do cebuli i dynii dodałam surowe ziemniaki w kostkę, liść laurowy i ziele ang, po uduszeniu zalałam przecierem warzywnym ze słoika(pomidor+ kalafior)podbiłam smietaną, + dużo siekanej natki, do termosów i mamy fajny obiad w pracy. Tzn niemąż ma bo ja swój zeżarłam na sniadanie :oops:
Czekanie czasem męczy :lol:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj

Królowa DYNIA na naszych stołach 2016/11/10 11:06 #34780

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
Pytanie - głównie do Efkaraj, albo i innych obeznanych - czy do w/w ciasta dyniowego można dać połowę cukru mniej bez obawy o zmianę struktury ciasta?.

Wyszło ok- ale jak dla mnie to zbyt słodkie. Jakos tak do cukru mnie ostatnio nie ciągnie - pewnie dlatego, że mam go dosyt w winie, nalewkach i przetworach :P

robiłam tez dyniowe ciasto z przepisu Olgi Smile: olgasmile.com/ciasto-z-dyni.html fajne bo mało cukru, mało oleju, dobrze sie upiekło, ale zdecydowanie zbyt duzo sody - drażniąco intensywny zapach. W przepisie 3 łyżeczki - być może moje łyżeczki są pojemniejsze niz używane przez autorkę bloga ;-)
Ostatnio zmieniany: 2018/12/07 15:05 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.180 s.