Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Krokusy w sezonie 2026

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/25 19:45 #358073

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52898
Crocus 'Osiris' ... nie wiem co to za jeden :nie_wiem

Ostatnio zmieniany: 2026/03/25 19:46 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, nowababka, DorotaZ, SantaRispetto

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/25 20:14 #358078

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19775
Wojtek... znalazłam zdjęcia Crocus gembosii x concinnus 'Osiris' na fejsie na profilu Krisa De Raeymaekera, ale nie zgadza się zewnętrzne wybarwienie płatków, bo jest paskowane... przy okazji zerknij u niego na takiego krokusa z intensywnie żółtymi kwiatami i fioletową nóżką - czad! :kocham Szkoda, że nie podpisany, bo bym pytała, czy masz go w planach zakupowych? :P

Jest też krokus o tej nazwie na fejsie na grupie Crocus and Colchicum, gdzie pokazuje go - także paskowanego z zewnątrz - Jānis Rukšāns

Jānis Rukšāns napisał:
C. concinnus hybrid 'Osiris' - nazwany na cześć popularnej kawiarni w Rydze, gdzie chodzą pisarze, poeci, artyści a między nimi również moja starsza córka Dace To punkt spotkania bohaterów w jej ostatniej powieści o dziewiętnastolatkach na Łotwie.

A swojego skąd masz? Z Łotwy? Może się pomylili i Ci coś inszego zapakowali.

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2026/03/25 20:20 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, wojtek

--=reklama=--

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/25 21:39 #358088

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52898
To jest krokus od Kamila Kowalika ... trzeba będzie do niego napisać.

Zresztą mam też od niego bez nazwy gatunkowej jeszcze takie :

Bolero

Silver Lining

Ostatnio zmieniany: 2026/03/25 21:39 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, nowababka, nelu-pelu, Luke

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/25 22:41 #358101

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Wojtek... o 'Bolero' nic mi się nie udało znaleźć, ale ma znak nietoperza, więc raczej jasne skojarzenie, że przynależy do Crocus heuffelianus - musisz o niego podpytać.

Natomiast 'Silver Lining' to hybryda Crocus tommasinianus wyselekcjonowana przez Johna Grimshawa w Colesbourne Park, a później rozpowszechniona przez Matta Bishopa pod tą właśnie nazwą, tylko... znów się nie zgadza wygląd... wedle opisu zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne płatki tej odmiany są białe z fioletowym unerwieniem....w zasadzie jakby przyłożyć do tej nazwy krokusa, którego pokazałeś jako 'Amigo' to rzekłabym, że pasuje... ten, którego teraz wskazujesz to straszny bladzioch... widać na nim jakieś żyłki? Nie pomyliłeś cebulek albo znaczników? :silly:

Info, opis wyglądu i foto 'Silver Lining' a także wielu innych odmian Tommasinowych znalazłam w >> International Rock Gardener numer 164 z września 2023 - trzeba wygooglować, to wyskoczy pdf, warto sobie zapisać na zaś - jest tam też pokazanych parę odmian jasnych :zdrowko

Ostatnio zmieniany: 2026/03/25 23:13 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, wojtek, SantaRispetto

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/26 13:01 #358133

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 27831
Moje znajdy białe właściwie w każdym zakątku

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, nowababka, nelu-pelu, wojtek, Luke, SantaRispetto

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/27 02:23 #358198

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Wojtek... znalazłam zdjęcie 'Silver Lining' na fejsie u Kamila Kowalika z marca zeszłego roku i też jest taki bladzioch czyli nieprawidłowy, więc należałoby drążyć, jakie jest jego źródło albo przynajmniej spytać, co on sądzi o braku widocznego unerwienia... think: w sumie można by było zwalić na Szkotów, że się nie znają, ale akurat posłużyli się zdjęciem samego Johna Grimshawa a on chyba wie, co wyselekcjonował gwizdac

Cofnęłam się jeszcze na jego profilu o kolejny rok (czyli w sumie o 2 lata) i są oba - 'Osiris' taki, jakiego masz czyli bez paskowania z zewnątrz i 'Sliver Lining' - w tym przypadku z leciuśko zarysowanymi żyłkami... czyli u Ciebie pomyłki przy sadzeniu/ oznakowaniu nie było, kupiłeś dokładnie to, co sprzedawał Kamil... a co w istocie Ci sprzedał? - oto jest pytanie :silly:

Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Krokusy w sezonie 2026 2026/03/27 11:50 #358219

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 57159
Moniczko! Widzę, że krokusy coraz bardziej Cię kręcą. wink-3 Pomyśl teraz o jesiennych nasadzeniach. Ja robię to tak: chodzę ze zużytymi patyczkami do sushi po ogrodzie i tam, gdzie pasują krokusy i aż się o nie prosi, wtykam tego patyka. Jesienią go odszukuję i tam sadzę cebulki. Zwłaszcza wkoło host, które rozwijają liście grubo po krokusach.

Kupiłam jako Striped Bird - pewnie poczekam do przyszłego sezonu, żeby się upewnić

Lilac Beauty

Jeanne d'Arc

Yalta

Ostatnio zmieniany: 2026/03/27 14:05 przez takasobie.
Moderatorzy: takasobie
Czas generowania strony: 0.118 s.