Druga połowa lipca to czas kwitnienia Lilii Drzewiastych. Mam ich wiele różnych, w ostatnich latach zapisywałem sobie nazwy sadzonych Lilii, ale teraz, kiedy kwitną, widzę, że niektóre nie zgadzają się ze zdjęciami kupionych odmian dostępnymi w Internecie...

Inne odmiany są łudząco podobne do innych i ciężko je odróżnić.
Na początek 'On Stage'. Bodajże drugi sezon w naszym ogrodzie. Nie wiem czym się różni od odmiany 'Zelmira'
Lilia drzewiasta 'Purple' w tym roku zakwitła jednym kwiatem. Upały z początku lipca trochę ją zmęczyły, co widać po liściach.
'African Lady' drugi sezon w naszym ogrodzie. W tym roku ma około 150 cm wysokości.
NN. Kupiłem tę lilię dwa lata temu bodajże pod nazwą 'Satisfaction', choć patrząc na zdjęcia tej odmiany w sieci, to jej wygląd nie do końca się zgadza
W tym roku pierwszy raz zakwitła mi odmiana 'Albaretto', którą dostałem w gratisie przy zamówieniu innych odmian. W pierwszym roku nie kwitła, w tym roku ma 4 kwiaty, niestety nie udało mi się trafić czasowo na jej szczyt kwitnienia. Pierwsze kwiaty zmęczone zostały przez deszczową pogodę i na zdjęciu ładnie rozwinięty mam tylko tylko ostatni kwiat...