Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rustykalnie, naturalnie u Siberii

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/25 17:28 #353938

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 26425
Siberko to nie że cebulowych nie lubię, wręcz przeciwnie, ale karmić nimi dziki i ryjące podziemie nie mam zamiaru. Troszkę krokusów jesiennych kwitło czyli coś zostało, ile wiosennych się pokaże zobaczymy, ale tulipany wyżarły dziki co do jednego, wiem bo na ich miejsce sadziłam dalie. Szafirki im nie smakowały i tych będę miała nadmiar to sobie po kwitnieniu porozsadzam.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Katarzyna2021

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/25 18:07 #353943

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13834
Maja poruszyła ważny temat karmienia podziemia cebulami. Już wiem, że wcześniej, we wrześniu sadzone cebule tulipanów zostały wykopane. Między innymi Canada Blend, Toronto. Teraz najpierw przygotuję teren, już zauważyłam rycie w tych przekopanych pustych jeszcze miejscach, co przyjęłam z zadowoleniem. Przekopuję zaraz po zakupach, dla wiarygodności przekopywania pod pozorem sadzenia cebul. Cześć przekopanych miejsc jest dodatkowa, dla zmyłki, żeby nie było za łatwo. Cebule chowam i wysadzam po jakimś czasie, żeby nie od razu w spulchnioną ziemie, bo widać, że tam sadzone. Nie afiszuję się z torebkami cebul, dyskretnie wsadzam cebule do kieszeni przed wyjęciem do ogrodu i przy okazji grabienia liści, czy też innych prac porządkowych utykam tu i tam. Wiosną będzie chwila prawdy, czy udało się cos przemycić w grunt.
Postawa Majki bardzo mi się podoba i w pierwszej chwili, też nie chciałam już sadzić nowych cebul. Postanowiłam jednak zawalczyć o nie i stosować taktykę zmyłki. Zabieram cebule do kosza w sklepie, sprawdzam cenę na czytniku, a następnie odkładam kilka opakowań z powrotem na półkę i uśmiecham się serdecznie do pani z małą dziewczynką, która stoi za szybą, przy półce z cebulami i obserwuje każdy mój ruch. To jest takie proste. :witaj Hellou!
Wcześniej szyby były zaklejone i nie można było zobaczyć z zewnątrz ,co się dzieje w sklepie. Teraz to się zmieniło, jest dużo przeszklonych odsłoniętych miejsc i monitoring sklepowy raczej nie obejmuje tego, co dzieje się przy szybach na zewnątrz. Dlatego w społeczeństwach klasowych bogaci mają swoje sklepy, żeby drobni złodzieje ich nie namierzali. Chyba do tego zmierzamy.
Ostatnio zmieniany: 2025/11/25 18:31 przez Katarzyna2021.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edulkot

--=reklama=--

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/26 08:45 #353996

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 55182
Penetrowałam wszystkie Biedronki w okolicy i nie było żadnych cebul. Ponoć zależy to od kierownika sklepu, bo on analizuje, co dobrze schodzi i zamawia lub nie.
Cieszę się z Twoich zakupów, bo jako cebulowa maniaczka z entuzjazmem oglądam na forum, co u kogo kwitnie. I pamiętaj: każdy tulipan to wypas! :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/26 18:39 #354023

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7152
Masz rację, Miłko, każdy kwiat to cud natury :-)

Kasiu, mam wrażenie, że o innym podziemiu piszesz niż Majeczka :lol: przed nornicami i dzikami niczego nie schowamy, bo one szukają nosem!

Majko, i wszystko jasne. U mnie tak w pierwszym ogrodzie wszystkie lilie wyparowały. No, może poza martagonami. Tych resztki wykopałam i przeniosłam tutaj.

Dziś symbolicznie na biało, bo zawitała zima... z przytupem. Do domu wróciłam piechotą, bo samochód nie poradził sobie z podjazdami. Jutro zmiana kółek. Na szczęście siedzą gdzieś tam w bagażniku.
Ostatnio zmieniany: 2025/11/26 18:43 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, edulkot, Ave, nowababka, Shalina, DorotaZ, SantaRispetto

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/26 18:50 #354026

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5086
Ja chyba wolę taką biel, jak na fotkach, niż to mokre badziewo za oknem :diabelek

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/26 18:53 #354027

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 26425
Cz tak biel czy ta za oknami jednakowo świat wybiela, mnie zawsze kojarzy się z chłodem, dlatego lubią biel kwiatów w upalne dni.
Za oknami już niczego oprócz bieli nie widać.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"

Rustykalnie, naturalnie u Siberii 2025/11/26 19:07 #354032

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1913
Popruszyło ? U nas dzień mroźny, a po południu zaczęło padać i leje do teraz, teraz tylko mróz i też będziemy koła na biegu zmieniac B) Ładne te jaśminowce, takie jak moja ulubiona pora roku :)
Ostatnio zmieniany: 2025/11/26 19:24 przez SantaRispetto.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.103 s.