Wczoraj odwiedziły mnie przeurocze towarzyszki mojej tegorocznej, holenderskiej podróży - Iza i Irma (dziękuję za możliwość dołączenia do Was i wspaniały czas
). Mile spędzone popołudnie i wymiana zdjęć ze zwiedzanych ogrodów, nastroiły mnie na wspominki i zachęciły do lepszego uporządkowania fotek
.
Postanowiłam zacząć od Ogrodów Mien Ruys.
Adres
Moerheimstraat 84
7701CG Dedemsvaart
Holandia
Ogrody Mien Ruys są otwarte dla publiczności od 1 kwietnia do 31 października. Można je zwiedzać od wtorku do soboty 10.00-17.00, niedziela 12.00-17.00.
Zamknięte w poniedziałki z wyjątkiem Poniedziałku Wielkanocnego i Poniedziałku Zesłania Ducha Świętego: 12:00 – 17:00.
Czyli całkiem odwrotnie niż u nas . Na marginesie powiem Wam, że w poniedziałki zamknięte są niemal wszystkie ogrody i szkółki w Holandii . Jak powiedziała nam właścicielka Ogrodu Leniwego Ogrodnika : "sama nie rozumiem dlaczego, ale tak już w Holandii jest". Pamietajcie o tym, planując wyprawę ogrodniczą .
Za wejście zapłacicie: dorośli 9,00 €; dzieci 4-16 lat € 4,00; dzieci do lat 4 bezpłatnie. Dla grup minimum 25 osób wstęp wynosi 8,00 € os (cennik na rok 2022).
Choć nie był to początek naszej wyprawy, ale historycznie, najstarsze z odwiedzanych przez nas miejsc. Składa się on z 30-tu zróżnicowanych wnętrz ogrodowych, po których spacerowałyśmy w zachwycie, pomimo żaru lejącego się z nieba (+32st.w cieniu
). Niestety wpłynęło to niekorzystnie na jakość zdjęć, ale cóż - wstawiam co mam
.
Trochę rysu historycznego:
Ojcem Mien Ruys był Bonne Ruys, założyciel i właściciel szkółki Moerheim. Pasjonował się on poszukiwaniem i uprawą nowych roślin. Na początku miał niewielki wybór taksonów, ale przez zapylenie krzyżowe Bonne zdołał wyhodować odmiany, z których stał się dobrze znany, szczególnie w Anglii. W ten sposób udało mu się dodać ponad 100 roślin do istniejącej kolekcji, a wiele z nich jest nadal dostępnych: m.in. Delphinium Morheim, Astilbe Betsy Cuperus, Phlox Spitfire. W 1904 szkółka Moerheim otrzymała tytuł: Royal. Szkółka dostarczyła wiele roślin do ogrodów królewskich Soestdijk i Het Loo.
Jednak Mien nie była tak bardzo zainteresowana produkcją roślin jak jej ojciec. Bardziej pociągał ją temat wykorzystania roślin w ogrodach i otoczeniu. W tym czasie nie było żadnych kursów szkoleniowych na jej kierunku, więc przez pewien czas studiowała w Berlinie, a także odbyła praktyczne szkolenie w Anglii. Literatura na ten temat praktycznie nie istniała.
Ogród kuchenny rodziców stał się dla młodej Mien polem eksperymentalnym. Swoją pierwszą rabatę stworzyła w sadzie, gdzie na skrzyżowaniu ścieżek zbudowała mały, kwadratowy staw. Wokół tego stawu i pod drzewami zasadziła wszystkie byliny, które lubiła. Po roku nie pozostało już prawie żadna z tych roślin. Mien użyła bylin, które wymagają kredowej ziemi i które nie rosły w kwaśnej ziemi w Dedemsvaart. Musiała dokonać wyboru: albo zmienić rodzaj gleby, albo dobrać rośliny. Wybrała to drugie i to stało się dla niej bardzo ważną zasadą:
wybieraj rośliny odpowiednie do warunków siedliskowych. Podejście, zdaje się, bardzo nowatorskie, a pochodzące z 1924!
Mien, kontynuując prace wokół małego stawu, posadziła nowe rośliny odpowiednie do kwaśnej gleby, takie jak: hosta, kirengeshoma, smilacina i rodgersia. Te rośliny dobrze sobie radziły. Projektantce zależało na tym, by ogród radził sobie sam, bez nadmiernej ingerencji człowieka. Dobierając rośliny zwracała uwagę wysokość i kształt liści, aby utworzyły zwarty kobierzec. Dzięki temu nie było miejsca na chwasty i odchwaszczanie stało się zbędne. Z kolei liście z drzew utworzyły na tyle próchnicy, że nie było też potrzeby nawożenia ogrodu. Mien Ruys nazwała to „kontrolowaną dziczą”.
Tak powstał, znany i podziwiany do dzisiaj
Ogród dzikiej przyrody (1926). W 2004 roku stał się jednym z trzech pomników narodowych w ogrodach Mien Ruys.
Punktem wyjścia dla tego ogrodu jest zasada luźnego, obfitego nasadzenia ze sztywnym geometrycznym wzorem. Później stało się to znakiem towarowym Mien Ruys i było widoczne we wszystkich jej projektach.
Zdjęcie bardzo słabej jakości, ale tylko takie mam
.