Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie
Ogród botaniczny w Powsinie powołany w 1974 roku decyzją prezydium Polskiej Akademii Nauk. Zajmuje powierzchnię ok 40 ha. W arboretum znajduje się ok. 1900 taksonów: drzewa, krzewy i pnącza z różnych kontynentów. Znajdziemy tutaj bardzo bogatą kolekcję różaneczników i azalii (360 taksonów). Odwiedzając ogród wiosną, możemy także zachwycać się kolekcją magnolii jak również roślinami cebulowymi i kłączowymi (irysy 300 taksonów, lilie 134 taksony).
Wiosenne kwiaty przekwitając ustępują miejsca różom (590 gatunków i odmian). Jest to największa tego typu kolekcja w Polsce, stanowiąca zarazem Narodową Kolekcję Róż. Znajdują się w nim także stare odmiany, uprawiane obecnie bardzo rzadko: róże damasceńskie, burbońskie, portlandzkie i remontanty.
Ciekawym pomysłem jest umiejscowienie na trzech specjalnie usypanych wzniesieniach, odpowiadających Tatrom, Pieninom i Bieszczadom kolekcji polskiej roślinności górskiej. Teren jest otoczony zagajnikami z limby i kosodrzewiną.
Znajdziemy tutaj także rośliny użytkowe, głównie drzewa i krzewy owocowe, w tym ponad 500 starych, obecnie już nieuprawianych odmian jabłoni. Poza tym możemy obejrzeć kolekcję warzyw, w tym roślin dyniowatych i psiankowatych.
W szklarniach o powierzchni ok. 2000 m² zgromadzone są rośliny klimatu ciepłego (ok. 2000 taksonów), m.in. rośliny cytrusowe, paprocie drzewiaste i epifity. W części pustynnej prezentowane są kaktusy i inne sukulenty.
Ja odwiedziłam ten ogród w czasie kwitnienia wrzosowatych: