Pisałam wiele razy o Parku Oliwskim, pokazywałam wiele zdjęć o każdej porze roku, dnia i nocy. Cóż mam o nim powiedzieć - mieszkam o ok. 10 minut spaceru od parku, jest wspaniały, stary, historyczny, rozmaity. Łączy wiele stylów ogrodowych i te formalne, i te przypominające krajobrazy naturalne, to wspaniała kolekcja starodrzewu, zbiorniki wodne, kaskady, stopnie i wiele innych.
Codziennie chodzę tamtędy w drodze do pracy, widzę jak się zmienia i staram się to pokazywać. Dzisiaj specjalnie dla nowiutkiego forum zrobiłam popołudniową sesję zdjęciową - słońce paliło, na niebie błękit i zero chmur, wiele osób szukało w parku ukojenia. Zobaczcie proszę czy można takie odnaleźć.
Zaraz po wejściu główną bramą do parku po prawej
i w głębi
Po drugiej stronie formowany żywopłot i wielki prostokątny zbiornik wodny. We wgłębieniach żywopłotu znajdują się ławki, można nóżki opalić, a głowę chronić przed nadmiarem promieni słonecznych
W osi widokowej wzrok poprowadzony jest w kierunku morza
Parter dywanowy z dwoma klombami, usytuowany w głębi i cieniu, obelisk patrona parku Adama Mickiewicza
W cieniu (po prawej za klombem) ledwie dostrzegalne Groty Szeptów
Kwitną okazałe rododendrony i azalie
Mickiewicz spogląda mniej więcej w tę stronę
W części francuskiej w meandrach bukszpanowych parterów posadzone są obecnie różnokolorowe dalie
Spojrzenie na południowe założenie francuskie przy Pałacu Opatów. Warto zwrócić uwagę na stożkowo formowane cisy, które mają po 200 lat. Choć bywało, że wymarzały i ulegały sporym uszkodzeniom, pracuje się nad ich rewitalizacją i z satysfakcją obserwuję dużą poprawę
Środkowy klomb z agawą i begoniami
Bliżej pałacu mała fontanna i dookoła różanki - choć jeszcze nieokazałe
W bindażach też można pospacerować w upale
Tutaj widoczny obniżony poziom wody w systemie zbiorników wodnych - ponieważ w parku trwają prace nad budową dwóch mostków i śluz - bardzo rzadki widok zobaczyć tu dno
Podobnie jak tutaj
i tu
Kwitnący okazale złotokap
Pomnik przyrody zrobił już miejsce dla młodego drzewa, w tej postaci przypomina o przemijaniu
Pałac Opatów z kolistym dziedzińcem i parterami bukszpanowymi od strony północnej, widoczne główne wejście do Muzeum
Przejście przy Spichlerzu Opackim w kierunku Bazyliki Katedralnej
Remont jednego z mostków - na ten czas zbudowano drewniane dwa mostki dla zwiedzających i tych, którzy podobnie jak ja przechodzą przez park w drodze do pracy, szkoły itd.
W przyszłości postaram się pokazać park w innych porach roku.
Prezentowałam Park Oliwski na blogu
latem
Park w Oliwie - wspomnienia letnie
oraz podczas kwitnienia magnolii
Wiśnie, jabłonki i magnolie