Chciałabym Was zabrać w piękne miejsca, które znajdują się całkiem niedaleko - bo na Dolnym Śląsku.
Ci, którzy już troszeczkę mnie poznali wiedzą, że jestem zakochana w tym rejonie Polski .
I mam nadzieję, że chociaż niektórych z Was przekonam do tej cudownej, niezwykle zróżnicowanej i ciekawej krainy.
Dolny Śląsk dzisiaj przeżywa swój renesans.
Góry, trasy podziemne,liczne zabytki, uzdrowiska, zamki , pałace i niesamowita historia to wszystko wpływa na coraz większe zainteresowanie tą częścią Polski.
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić w Kotlinę Jeleniogórską do Doliny Pałaców i Ogrodów.
Niektórzy z Was może już tam byli, niektórzy może coś o tym miejscu słyszeli, ale dla wielu jest to jeszcze miejsce mało znane, a według mnie ze wszech miar warte zobaczenia.
Dolina Pałaców i Ogrodów to zespół pięknych rezydencji, często otoczonych ciekawymi , niezwykle zadbanymi parkami czy ogrodami. W większości pałaców mieszczą się hotele, restauracje, centra spa ale prawie każdy z nich jest otwarty dla zwiedzających. Co ciekawe jeszcze do niedawna większość tych rezydencji była w totalnej ruinie i tylko wielka pasja, poświęcenie i wizja właścicieli doprowadziły do stanu w jakim są teraz.
A więc zaczynamy
1. Bukowiec
Specjalnie zaczynam od tego miejsca, gdyż w pierwszej chwili może trochę rozczarować. Zaczęliśmy zwiedzanie od pałacu, który w porównaniu do innych robi średnie wrażenie. Teren w najbliższym otoczeniu też nie zachwyca. Trochę zbyt naturalistyczna wizja, niewykoszone chwasty, odrobinę zaniedbane stawy trochę mnie zaskoczyły. Spodziewałam się czegoś ciekawszego, znając już nieco Dolinę Pałaców i Ogrodów. Na szczęście okazało się, że zaczęliśmy od gorszej strony - potem było już tylko lepiej. Cały, olbrzymi kompleks parkowy znajduje się po drugiej stronie ulicy. Na zwiedzanie warto zarezerwować sobie nawet kilka godzin.